В четвъртък Европейската агенция по лекарствата (EMA) публикува изявление, в

...
В четвъртък Европейската агенция по лекарствата (EMA) публикува изявление, в
Коментари Харесай

Още един страничен ефект на ваксината на Джонсън и Джонсън

В четвъртък Европейската организация по медикаментите (EMA) разгласява изказване, в което оповестява, че синдромът на Гилен-Баре (GBS) ще бъде включен в листата с редки странични резултати на имунизацията " Янсен " против Covid-19, създадена от " Джонсън и Джонсън " (Johnson & Johnson, или J&J).

Решението е взето, откакто комисията по сигурност на EMA прегледа 108 случая на синдрома на Гилен-Баре от 30 юни насам, от общо 21 милиона души по света, получили еднодозовата ваксина на " Джонсън и Джонсън ".

GBS е неврологично разстройство, което при тежки случаи може да прогресира до парализа, само че множеството пациенти се възвръщат изцяло от него. От случаите на GBS, свързани с имунизацията " Янсен ", е обявено единствено за един с съдбовен край.

EMA още веднъж акцентира, че изгодите от имунизирането към момента надвишават рисковете.

Предупреждението за GBS също по този начин ще бъде включено и при редките странични резултати на имунизацията Vaxzevria на " АстраЗенека " (AstraZeneca).

Не е открита обаче връзка сред появяването на този синдром и имунизациите Comirnaty и Spikevax, създадени надлежно от фирмите Pfizer/BioNTech и Moderna.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР