В четвъртък Европарламентът (ЕП) подкрепи проектозакон за увеличаване на европейското

...
В четвъртък Европарламентът (ЕП) подкрепи проектозакон за увеличаване на европейското
Коментари Харесай

ЕП одобри план за осигуряване на повече боеприпаси за Украйна

В четвъртък Европарламентът (ЕП) поддържа проектозакон за увеличение на европейското произвеждане на муниции и ракети.

Законодателният акт в поддръжка на производството на муниции (ASAP) има за цел да форсира доставката на муниции и ракети за Украйна и да помогне на страните членки да попълнят арсеналите си. Чрез въвеждането на целенасочени ограничения, в това число финансиране в размер на 500 млн. евро, ASAP цели да усили индустриалния потенциал на Европейски Съюз, с цел да се оправи с сегашния дефицит на отбранителни артикули, по-специално муниции за наземни и артилерийски цели, ракети и техните съставни елементи.

Европейската комисия ще разпознава, картографира и непрестанно ще следи наличността на тези отбранителни артикули, техните съставни елементи и съответните първични материали. С предлагането се откриват механизми, правила и краткотрайни правила за обезпечаване на навременна и трайна наличност на тези отбранителни артикули за техните купувачи в границите на Европейския съюз.

Ефективността на този правилник ще бъде оценена доникъде на 2024 година, като се вземе поради развиването на ситуацията в региона на сигурността. Въз основа на резултатите може да се обмисли разширение на обсега на тези ограничения и разпределяне на спомагателен бюджет. Европейската комисия внесе законодателния акт за ASAP на 3 май 2023 година, а през същия месец членовете на Екологичен потенциал се съгласиха да задействатнеотложната процедура на Парламента, с цел да ускорят утвърждението на законопроекта. 

Ръководителят на преговорния екип на Екологичен потенциал Кристиан Бушой (ЕНП, Румъния) съобщи: " Днешното решение бележи забележителна крачка напред за сигурността и защитата на нашия Съюз, и по-специално в твърдата ни поддръжка за Украйна в лицето на продължаващата съветска експанзия. То ще увеличи потенциала ни да реагираме на провокациите в областта на сигурността. Това е победа за Европа и за нашата групова сигурност. Сега Парламентът е подготвен да договаря със Съвета и се надяваме да реализираме единодушие допустимо най-скоро “.

Законодателството беше признато с 446 гласа " за ", 67 гласа " срещу " и 112 гласа " въздържал се ". Членовете на Екологичен потенциал следва да стартират договаряния със Съвета за реализиране на политическо съглашение, което евродепутатите ще гласоподават на пленарно съвещание през юли. Успоредно с това, евродепутатите работят по Акта за подсилване на европейската отбранителна индустрия посредством взаимни публични поръчки (EDIRPA), с цел да поддържат съдействието сред страните членки във етапа на публичните поръчки в региона на защитата за запълване на най-спешните и сериозни пропуски, оповестиха от пресслужбата на Екологичен потенциал в София.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР