В четири поредни петъка през октомври и ноември в Клиниката

...
В четири поредни петъка през октомври и ноември в Клиниката
Коментари Харесай

Безплатни очни прегледи през октомври и ноември в ИСУЛ

В четири следващи петъка през октомври и ноември в Клиниката по очни заболявания на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “ ще се организират безвъзмездни очни прегледи, оповестяват от лечебното заведение. Те ще бъдат ориентирани към пациенти с диабетна ретинопатия и макулна недъгавост, обвързвана с възрастта, а мотивът е Световният ден на зрението, който означаваме на 13 октомври.

Прегледите ще се правят от 12:00 до 14:00 часа в Клиниката по очни заболявания на 14 и 21 октомври, както и на 4 и 11 ноември.

Необходимо е авансово записване на тел. 02 94 32 262 (между 8:00 и 15:30 ч.)

Прегледите ще включват премерване на зрителната заостреност, оглед на очното дъно и консултация на здравната документи.

Ако положението на пациента постанова спомагателни високоспециализирани проучвания, те още веднъж ще бъдат безвъзмездни, само че откакто бъде приет в болница, прецизират от болничното заведение.

Около 450 000 индивида у нас страдат от диабетна ретинопатия и макулна недъгавост, обвързвана с възрастта.

Макулната недъгавост, обвързвана с възрастта, е главната причина за слепота при хора над 55-годишна възраст в развитите страни след катарактата и глаукомата. Заболяването стартира още на 50-60 година и визира към 1% от хората на тази възраст. Над 70 година всеки пети човек има някаква форма на макулна недъгавост. Тя може да бъде суха и влажна. Сухата форма на макулна недъгавост се развива постепенно и води до постепенна загуба на зрението. За разлика от нея влажната настава ненадейно. Хората оповестяват, че внезапно, без да са имали признаци, пред очите им се спуска сиво-черна пелена. Добрата вест е, че при навременно лекуване това положение може да се овладее, а актуалните лекарства, които се употребяват за задачата, се възстановяват изцяло от НЗОК.

Диабетната ретинопатия е хронично заболяване на очите, което е директна последица от  захарния диабет. Тя е една от водещите аргументи за слепота измежду популацията в работоспособна възраст. Ретинопатия се развива при 90% от пациентите с недобре обезщетен захарен диабет първи или втори вид. Тя е причина за 12% от новооткритите случаи на слепота годишно. Лечението се организира от ендокринолог, взаимно с офталмолог.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР