В “черния списък” от вредни продукти традиционно влизат солта, захарта,

...
В “черния списък” от вредни продукти традиционно влизат солта, захарта,
Коментари Харесай

От СЗО са категорични: Това е най-вредният продукт

В “черния списък” от нездравословни артикули обичайно влизат солта, захарта, алкохолът, неотдавна и аленото месо, като го упрекват в повишение риска от развиване на някои типове рак. Но в случай че не злоупотребявате с тях, те могат да се окажат потребни за организма. Има обаче един артикул, който несъмнено и потвърдено е нездравословен и безусловно ненужен. Според Световната здравна организация един от най-вредните хранителни артикули - това са трансмазнините.

Те нямат никаква хранителна полезност и потвърдено покачват “лошия” холестерол в организма. Което от своя страна предизвика атеросклероза и формиране на склеротични плаки по стените на кръвоносните съдове. Освен това въздействат отрицателно на душeвността и предизвикат някои типове онкологични болести. СЗО предлага оптимално да ограничим наличието на трансмазнини в менюто си, а още по-добре - напълно да ги изхвърлим. Научни проучвания, извършени в Съединени американски щати, демонстрират следното: в случай че изобщо се откажем от трансмазнините, смъртността от инфаркти и инсулти ще се намали с 6%. Дори поучават да бъдат законодателно неразрешени за потребление в хранителната индустрия. Защото това ще избави хиляди човешки живота единствено за година.

Трансмазнините са получени инцидентно, когато през 1897 година френският химик Пол Сабатие измислил метода на частичната хидрогенизация. Чрез течно растително масло под високо налягане се пропуща водород и течността се трансформира в твърда лой, която по консистенция наподобява на краве масло. Такава лой идеално подхожда за произвеждане на доста сладкарски и тестени произведения. И чак в средата на 90-те години учените стигнали до извода, че образуващите се при частична хидрогенизация странични съединения - трансмазнини, са доста нездравословни за организма. И доста страни започнаха да ползват ограничаващи ограничения. Още през 2007 година в щата Ню Йорк била въведена законодателна възбрана за потреблението на трансмазнини. А следващо проучване посочило, че смъртността от инфаркти и инсулти се намалила с 6,2%. Изхождайки от това, към 2018 година Контролът по хигиеничен контрол за качеството на хранителни артикули и лекарства в Съединени американски щати възнамерява да ограничи потреблението на трансмазнини във всички американски щати. През 2003 година и в Дания одобряват законопроект, съгласно който наличието на трансмазнини в питателните артикули да не надвишава 2%. Аналогични правила работят и в Швейцария и Канада.

Внимание! В етикетите на продуктите трансмазнините постоянно се маскират под други наименования, предизвестяват експертите.

Вижте на кои словосъчетания да обръщате внимание единствено в най-полезния уебсайт Zdrave.to.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР