В бюджетната комисия на Международната организация на труда (МОТ) възникна

...
В бюджетната комисия на Международната организация на труда (МОТ) възникна
Коментари Харесай

Правен спор заради ЛГБТК в Международната организация на труда

В бюджетната комисия на Международната организация на труда (МОТ) породи опълчване сред група най-вече западни страни и страни от Африка и Близкия Изток поради противоречив параграф от новия проектобюджет, в който се загатва дискриминация на база полова ориентировка и полова еднаквост, съобщи Ройтерс, като се базира на шестима дипломати, осведомени със случая.

Безизходицата във връзка с формулировките в текста на проектобюджета, по които се води разногласието на тазгодишната среща на МОТ в Женева, може да докара до забавянето или даже да попречи на одобряването на бюджета на организацията за 2024-2025 година в размер на 885 милиона $, настояват източниците, измежду които са четирима западни дипломати, африкански посланик и представител на гражданското общество.

МОТ е една от най-старите организации на Организация на обединените нации и сплотява държавни управления, работодатели и служащи за определянето на трудови стандарти, отбелязва Ройтерс.

Това е следващ сходен случай в някой от органите на Организация на обединените нации през последните месеци, засилвайки опасенията за дискриминация въз основа на полова ориентировка в миг, когато правата на ЛГБТК общността биват изцяло подценени в страни като Уганда.

Ситуацията слага пред сериозна алтернатива и генералния шеф на МОТ Гилбърт Хунгбо от Того, първият африкански началник на организацията, който встъпи в служба през октомври 2022 година

В противоречивия параграф на бюджетния проект, съдържащ общо 112 страници се изброяват разнообразни уязвими групи, като в него се споделя, че МОТ се ангажира да поддържа тези, които са " наранени от дискриминация и (социално) изключване, в това число въз основа на раса, полова ориентировка и полова еднаквост, и да ползва ограничения, които способстват за насърчаването на равните благоприятни условия и отношение ".

Проектопредложението за анулация на въпросните формулировки, забелязано от организация Ройтерс и подкрепено от към 50 африкански и арабски страни, има за цел да отхвърли текстовете по отношение на сексуалността и пола, като отбелязва, че в нея се употребява " език, който не е общопризнат ". Пакистан, говорейки от името на Организация за ислямско съдействие, изрази безпокойствие, че сходно наименуване би имало " подвеждащо нормативно значение " и би довело до правни спорове.

Тазгодишната конференция на МОТ ще продължи до 16 юни, като неин ръководител е министърът на труда на Катар Али бин Самих ал Мари, отбелязва Ройтерс.

 

Инфо: Българска телеграфна агенция

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР