В Бургас започна мащабното почистване на канала, свързващ езерото Вая

...
В Бургас започна мащабното почистване на канала, свързващ езерото Вая
Коментари Харесай

В Бургас чистят канала, свързващ езерото „Вая” с Черно море


В Бургас стартира огромното разчистване на канала, свързващ езерото „ Вая ” с Черно море. Това е най-големият план, който стартира регионалната администрация, като последното разчистване на канала е от преди 20 години, съобщи кореспондентът на БГНЕС в Бургас.

Настоящият план е по извоюван по стратегия за трансгранично съдействие сред България и Турция, в партньорство с Кметство Енез. С встъпването си в служба през 2014 година, след рискови наводнения, регионалният шеф Вълчо Чолаков стартира разчистването, само че без финансиране, с лека техника и благодарение на пандизчии.

„ Още тогава на тази площадка зад нас към 3-4 огромни камиона с кал, тиня, огромни дървета, печки, железни боклуци, всевъзможни отпадъци, гуми, дървени шкафчета, бяха извадени ”, спомня си регионалният шеф на Бургас.

В развой на разчистването предходната година при започване на канала бяха извадени останките на потопен транспортен съд, а в дълбините на езеро Вая към момента лежат останките от коли и потопен аварирал аероплан. Затлаченият бивш гребен канал на локалния състезателен клуб, направи невероятно оттичането на многото вода от езеро Вая след порои и наводнения.

„ Стойността на целия план дружно с турския ни сътрудник е 400 хиляди евро и малко повече. Самото разчистване единствено тук и правенето на дига, която е около самия канал е на стойност 170 хиляди евро, като тази дига е във тип на път ”, сподели още Чолаков. Той посочи, че първият стадий планува разчистването на 400 метра от общо 700 на дължината на целия канал. Предстои търсенето на още средства за оставащите 300 линейни метра.

В момента на място работят четири тежки машини, като пълноводието на Вая малко затруднява дейностите.

„ В момента се вършат повече укрепителните мероприятия, насипите и стабилизирането на брега с построяването на нов път. Това ще се прави още две седмици и тогава ще се включат спомагателни машини с дълги стрели, с понтони, които да стартират разчистване под моста на пътя до „ Окенски лов на риба ”, до края на сектора ”, сподели техническият шеф на компанията реализатор, Димитър Пантелеев.

Освен почистването на канала „ Езеро Вая – Черно море “, се планува още проучване на екологичните условия и положение на водите на езерата Вая и турското Гала край Енез. Ще бъде създаден взаимен модел за оценка на екосистемни услуги в двaта водни обекта. Водоемите са част от Виа понтика, в който живеят, гнездят и се хранят редки типове птици. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР