В Бургас създадоха сол от растение, което вирее в Атанасовското

...
В Бургас създадоха сол от растение, което вирее в Атанасовското
Коментари Харесай

Създадоха зелена сол от растение в Атанасовското езеро

В Бургас сътвориха сол от растение, което вирее в Атанасовското езеро. Продуктът е със зелен цвят и бе показан за първи път у нас по време на Панаира на солта.

Откритието ни може да бъде употребявано като сурогат на елементарната сол, защото има еднакъв усет и е с по-малко натрий, което го прави подобаващ за банкет от хора с проблеми със сърдечно-съдовата система. Освен това, то е доста богато на магнезий, калий и йод. Това съобщи Глория Маринова от Българската фондация " Биоразнообразие " в ефира на " България заран ".

Солта се добива от саликорния, позната още като морска аспержа. Растението обича да вирее в солени почви, каквито има в крайбрежни лагуни - Атанасовско и Поморийско езеро.

За да се създаде зелената сол, се събират свежите връхчета на силикорнията, изсушават се и се смилат.

" Хранителната стойност на зелената сол е с по-високи качества от тези на елементарната ", безапелационна бе Маринова.

По думите ѝ концепцията за създаването на сходен артикул се е родила за езерото и неговото биоразнообразие да бъде разпространявано.

" Състоянието на езерото непрекъснато се трансформира. Винаги има закани, към които би трябвало сме бдителни. Опитваме се поддържаме равнището на положително екологична конюнктура ", разясни тя.

Маринова заключи, че все още се чака втората партида от продукта да бъде готова до 2 седмици, след което тя ще бъде пусната в продажба в онлайн магазина на фондацията.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР