В Бургас продължават интересните събития, свързани с любимото Атанасовско езеро.

...
В Бургас продължават интересните събития, свързани с любимото Атанасовско езеро.
Коментари Харесай

Подготвят серия от събития за празника на Атанасовското езеро

В Бургас не престават забавните събития, свързани с обичаното Атанасовско езеро. Тази сряда следва рожденият ден на резервата, който през 2020 години ще празнува 40 години от оповестяването си. Регионалната ревизия по околна среда и води - Бургас, Българска фондация Биоразнообразие и Черноморски солници АД канят на рожден ден на 12 август, тъй като това е датата когато през 1980 година излиза заповедта за оповестяването на резерват Атанасовско езеро.
Празникът ще включва разходка с Влакчето на солта в региона на Северните солници, наблюдаване на красивите цветове на крайбрежната лагуна Атанасовско езеро и на нейните най-познати жители - птиците, както и невероятна торта за невероятния рожденик.
Атанасовско езеро съчетава разнообразни по своя темперамент режими за запазване - северната част е поддържан резерват, южната - предпазена околност, цялото езеро е Рамсарско място, а дружно с прилежащите аграрни земи - Натура 2000 зона. То е симбиоза сред природата и индивида, и е отличен образец за това какви благоприятни условия предлага една Натура зона и по какъв начин от нея може да се осъществят разнородни изгоди - посредством солта, лугата, релаксиращата и естетична си стойност и други
За тези 40 години от оповестяването си, резерватът е минал през доста вълнуващи моменти - цената му е била видяна първо от един англичанин, учител в Английската гимназия в Бургас - Джон Робъртс, след това от Таню Мичев, който е посветил живота си на езерото и от неговите възпитаници. Стотици българи са намерили тук първия си „ полеви университет " и са тръгнали по своя път за запазване на природата у нас или в чужбина. Тук е била първата природозащитна бригада в България, която събира млади, въодушевени хора от цялата страна, които стартират да „ строят " за птиците на езерото. Тук са следени екзотични и редки типове, направени са доста значими научни проучвания и открития, извършени са десетки студентски практики, открити уроци за възпитаници, фестивали, празници. Имало е и значително наводнения, измиране на типове, пожари и закани от застрояване. Но през всички тези години резерватът оцелява и продължава да е птичият парадайс на България, положителният модел сред индустриална активност и опазена природа, лагуната на цветните води и розовите басейни, бохорите сол и почиващите по дигите птици, обичаното място на пеликани, дъждосвирци, чапли, а неотдавна и на розово фламинго.
На 12 август 2020 година Влакчето на солта ще направи два курса - в 17.30 и 18.00 часа, с цел да може да извози искащите, само че защото местата са лимитирани е належащо авансово записване на e-mail [email protected]. Сборният пункт е на паркинга на северни солници до „ Точката " в 17.15 (за първия) или 17.45 (за втория курс) https://goo.gl/maps/yiSdgL1BcF6cw5Rk8 (прилагаме и карта от http://map.biodiversity.bg )
Организаторите поучават гостите да бъдат с комфортни обувки, тъй като има къса разходка до беседката и платформата за наблюдаване на птици наоколо до резервата, където ще бъде празникът. Да си носят шапка за слънце, вода, фотоапарат и бинокъл. В 18.30 часа ще бъдат поздравленията и „ разрязването на тортата ", след което ще стартира връщането назад с влакчето (в 19.00 и 19.30).
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР