В Босна и Херцеговина има около 1100 незаконни сметища, въпреки

...
В Босна и Херцеговина има около 1100 незаконни сметища, въпреки
Коментари Харесай

Около 1100 незаконни сметища има в Босна и Херцеговина


В Босна и Херцеговина има към 1100 противозаконни сметища, макар че наскоро бяха закрити 10-15 % от тях, оповестява босненската осведомителна организация ФЕНА.

Във Федерацията Босна и Херцеговина (Мюсюлманско-Хърватската федерация) има към 340 противозаконни сметища, показва организацията.

Сметищата най-често могат да се видят в горите, около реките и край пътищата, като се изхвърля всичко - от домашен уреди и мебели до скотски остатъци и строителни материали.

Проблемът с противозаконните сметища ще бъде решен, когато се вкара разделно събиране на отпадъците на цялата територия на Босна и Херцеговина, а по-късно - посредством създаване на районни центрове за ръководство на отпадъците и засилена работа на контролните органи, обявиха за ФЕНА от министерството на околната среда и туризма.

Основното предизвикателство сега при ръководството на боклуци е забележителният брой поданици, живеещи в селски региони, които не разполагат с услуги за събиране, което неизбежно води до неконтролирано изхвърляне на боклуци и увеличение на броя на противозаконните сметища.

Общинските предприятия за комунални услуги разполагат със лични депа, които в множеството случаи са на процедура сметища и не дават отговор на множеството от главните екологични критерии, отбелязва ФЕНА.

През последните няколко години ползата на босненската общност към природата и опазването на околната среда нараства, само че има още какво да се направи, означават от министерството на околната среда и туризма.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР