В Босна и Херцеговина (БиХ) се заклеха тримата нови членове

...
В Босна и Херцеговина (БиХ) се заклеха тримата нови членове
Коментари Харесай

Сръбски националист пое президентството в Босна и Херцеговина

В Босна и Херцеговина (БиХ) се заклеха тримата нови членове на груповото президентство на страната, отпред на което първи застана сръбският националист Милорад Додик, оповестява БГНЕС.

Тримата политици ще си сменят местата на всеки осем месеца, което е заложено по силата на сложната сделка за мир, с която приключи кървавата война в Босна при отделянето ѝ от Югославия. Според тази сделка властта е разделена между трите основни групи от население на страната: босненски мюсюлмани (бошняци), сърби и хървати.

През октомври избирателите гласуваха националисти да представляват първите две общности, което е поредният знак, че племенното разделение продължава да оформя политиката в страната повече от две десетилетия след войната.

Тримата политици положиха клетва в президентството в Сараево пред няколко десетки посланици и политици.

Додик, проруски политик, срещу когото има санкции от страна на САЩ, ще си „ партнира “ в ръководството на държавата с босненския мюсюлманин президент Сефик Джаферович, който е приветства от националистическата консервативна партия SDA и хърватския президент Желько Комшич.

Комшич, който е социалдемократ, се различава от двата си колеги-националисти и призова за „ Босна на гражданите “, която да надскочи общественото разделение. Той вече беше подложен на атаки от страна на основната дясна хърватска партия, която го обвинява в предателство към неговия народ и сега заплашва да възпрепятства работата на парламента.

„ Понастоящем е много трудно да се намери общ знаменател за конструктивна работа между Додик, Комшич и Джаферович “, каза босненският политически коментатор Ранко Маврак в интервю за радио. „ Тези тримата трябва да решат сали искат да действат като институция, която търси точки за споразумяване, или за създаване на проблеми “, допълни той.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР