В близките дни ще влязат в сила наскоро приетите законови

...
В близките дни ще влязат в сила наскоро приетите законови
Коментари Харесай

Радев към Рюте: Скоро влиза в сила разследването на главния прокурор, чакаме промяна за Шенген

" В околните дни ще влязат в действие неотдавна признатите законови промени, които основават механизъм за следствие на основния прокурор. Очакваме тази решителна крачка в напредъка на правосъдната промяна в България да промени позицията на Нидерландия за приемането ни в Шенген. Това съобщи президентът Румен Радев, който през днешния ден в Молдова беседва с министър-председателя на Нидерландия Марк Рюте.

Българският държавен глава изрази очакване, че поправките в Наказателно-процесуалния кодекс ще бъдат отразени позитивно в годишния отчет на Европейска комисия по Върховенство на правото, който се чака да бъде оповестен при започване на юли.

И подсети, че всички страни членки на Европейски Съюз, като се изключи две, измежду които и Нидерландия, поддържат приемането на страната ни в Шенген през октомври 2023 година

Поправките в закона, които разрешават следствие на основния прокурор и по-лесното му премахване бяха признати от депутатите предишния петък. Те обаче не бяха пуснати от президента за обявяване в последния брой на Държавен вестник.

 Радев организира среща и с ръководителя на Европейския парламент Роберта Мецола, оповестяват от Прессекретариата на президента. На нея президентът е сложил въпроса за основната роля на Екологичен потенциал за отстояване на европейските полезности и демокрацията при оценката на напредъка на Западните Балкани по европейския им път.

Според Румен Радев са неприемливи опитите за интервенция за смяна на наличието на документи, изготвяни от европейски институции, в това число и Екологичен потенциал, оказван от страни, които са претенденти за участие в Европейски Съюз.

 Радев изрази благодарност за своевременната реакция и решителната поддръжка за българския евродепутат, на който му бе отхвърлен достъп в Република Северна Македония при започване на май т.г. Президентът акцентира, че този акт е в несъгласие с европейските правила и показва пренебрежение към представител на институция на Европейски Съюз. Държавният глава съобщи още, че това не е изолиран случай, в който РСМ погазва добросъседските връзки.

Като изключително обезпокоително развиване на обстановката в РСМ президентът открои обществените изказвания на висши представители на страната за изготвяните „ черни описи “ за български жители, в това число политици, на които се отхвърля достъп до територията на РСМ. Този метод показва непреодоляното завещание от тоталитарното минало и разкрива нуждата от основни промени в страната за превъзмогването му, счита Радев.

 

Инфо: " 24 часа "

 

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР