В Благоевград очакват насрочване на нови избори за кмет, след

...
В Благоевград очакват насрочване на нови избори за кмет, след
Коментари Харесай

В Благоевград ще избират нов кмет


В Благоевград чакат насрочване на нови избори за кмет, откакто съдът предварително приключи пълномощията на настоящия градоначалник Румен Тодоров.

Днес Конституционният съд отхвърли настояването за оповестяване на текстовете от Закона за Местното самоуправление и локалната администрация като противоконституционни.

Няколко каузи за предварително преустановяване на пълномощия на кметове бяха спрени във Върховния административен съд до произнасянето на конституционните съдии. Те бяха сезирани от тричленен състав на Върховен административен съд и от 63-ма народни представители с запитване дали е или не епротивоконституционентекстът от Закона за локалното самоуправление и локалната администрация, съгласно който определените кметове би трябвало да са прекратили комерсиалната си активност и заличили компанията си до 30 дни след осъществяване на изборите.

Кметът на Благоевград Румен Томов не е направил това в период, което беше мотив изгубилият вота претендент Атанас Камбитов да сезира Общинската изборна комисия. При първото гласоподаване локалния избирателен орган отхвърли това, само че няколко месеца по-късно гласоподава предварителното преустановяване на пълномощията на кмета, основавайки се на решение на Административния съд в Благоевград, което бе доказано и от Върховен административен съд.

Кметът на Благоевград Румен Томов съобщи, че ще разяснява решението и последващите си дейности идния понеделник.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР