В Берлин утре започва процес, който може да засили германско-руското

...
В Берлин утре започва процес, който може да засили германско-руското
Коментари Харесай

В Германия съдят руснак, заподозрян в извършване на поръчково убийство за Москва

В Берлин на следващия ден стартира развой, който може да ускори германско-руското напрежение. Пред съда ще се яви хипотетичният причинител на ликвидиране в центъра на немската столица на чеченски опозиционер. Подозира се, че обвиненият е работил по заповед на Москва.

Заподозреният Вадим К., прочут и като Вадим С., е упрекнат, че през лятото на 2019 година е прострелял живеещ в Германия грузинския жител от чеченски генезис - 40-годишния Торнике Кавтарашвили.

55-годишният руснак, който досега мълчи при разпитите, ще бъде съден от профилиран арбитражен съд, който гледа каузи, свързани с националната сигурност. Процесът стартира в конюнктура на трайно напрежение сред Берлин и Москва. Неотдавна то се изостри поради хипотетичното отравяне на съветския опозиционер Алексей Навални, който беше признат за лекуване в Германия.

Тестовете, направени в тази страна, които бяха доказани от Франция и Швеция, потвърждават, че 44-годишният опозиционер е бил токсичен с "новичок ", нервнотоксично вещество, създадено от някогашния Съветски съюз.

Това е най-новата рецесия, която се прибавя към поредицата от събития, породили дипломатическо напрежение сред Берлин и Москва - от кибернападението против Бундестага през 2015 година, което се твърди, че е дело на Русия, до геополитическите различия поради анексирането на Крим от Русия, ситуацията в Сирия и либийския спор.

"Екзекуция "

Убийството е станало на 23 август 2019 година, измежду бял ден, в парка Тиргартен в центъра на Берлин.

Руснакът, който се придвижвал с колело, се доближил до жертвата си и първо стрелял по нея от разстояние с револвер със заглушител, а по-късно я довършил с два патрона в главата от упор, се споделя в обвинителния акт на федералната прокуратура, занимаваща се с делата за тероризъм.

Свидетели разказват станалото като "екзекуция ".

Заподозреният е бил арестуван наоколо до мястото на престъплението и от този момент е в ареста.

Прокуратурата е уверена, че убийството е поръчано от Москва. "Свързани с централното държавно управление на Руската федерация органи " са упълномощили на обвинения "да ликвидира грузинеца от чеченски генезис Торнике К. ", съобщи тя.

Предполагаемият наемен палач е извършил "тази държавна задача било против възнаграждение, било тъй като е споделял мотивацията на клиентите си да убие политически опозиционер и като наказване за присъединяване му " в спор против Русия.

Жертвата е някогашен чеченски сепаратистки водач, който се е бил против съветските сили сред 2000 и 2004 година, а от 2016 година е живеел със фамилията си в Германия, където изискал леговище.

Кремъл постоянно е отричал да е забъркан в това ликвидиране.

Държавен тероризъм

Ако съмненията се потвърдят, това ще е "зрелищен случай на държавен тероризъм " на немска земя, написа сп. "Шпигел ", представено от Българска телеграфна агенция.

Според списанието и платформата за проверяваща публицистика "Белингкет " хипотетичният палач Вадим Красиков е бил подготвен от съветската Федерална работа за сигурност. Преди убийството той посетил като екскурзиант Париж и Варшава.

Аферата припомня друго приписвано на Москва действие - отравянето на някогашния съветски разузнавач Сергей Скрипал и щерка му във Англия през 2018 година, което провокира бурна реакция в западния свят.

В края на 2019 година Германия експулсира двама съветски дипломати в символ на митинг против неналичието на подпомагане в следствието, а Москва отвърна с експулсиране на двама немски дипломати.

Външният министър Хайко Маас заплаши с спомагателни наказания против Русия "в взаимозависимост от развиването на следствието ", само че нови наказания не бяха наложени.

Ако процесът, който ще продължи до януари 2021 година, приключи с пожизнен затвор за обвинения, който е бил разпознат от голям брой очевидци, ще е по-трудно да се откри, че в убийството са забъркани съветските секрети служби, акцентират немските медии.

Освен в случай че обвиненият реши да проговори и да удостовери тезата на прокуратурата.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР