В Белград сръбската опозиция отбеляза 1 година от началото на

...
В Белград сръбската опозиция отбеляза 1 година от началото на
Коментари Харесай

Една година от протестите в Сърбия срещу президента Вучич

В Белград сръбската съпротива означи 1 година от началото на всеобщите митинги против президента Александър Вучич. Това е 53-то подред съботно шествие. Демонстрантите почукаха алегорично на вратата на Народното събрание и упрекнаха проправителствени медии в непочтеност.

Авторитаризъм, силово ръководство, неуспех в обществената политика. Това са единствено част от обвиняванията, които насочва опозицията против Александър Вучич. Година след началото на митингите обаче той остава непреклонен във властта. А съперниците му виждат триумф даже единствено в това, че се посочили на всички сърби, че не трябва да ги е боязън да се чуе гласът им.
Мариника Тепич, заместник-председател на Партията на свободата и справедливостта: Това е битка да върнем страната на народа. Битка за нашето благополучие. Да не изпращаме нашето благополучие - децата ни, с еднопосочни билети.
За следващ път обект на рецензии се оказа публичната медия. На фасадата на РТС беше залепен надпис, че това е групата на ръководещата Сръбска прогресивна партия. Както и първи страници на вестниците, които съперниците на Вучич, настояват, че вместо независимо да оповестяват новините, са решили да бъдат нечестни и да манипулират хората.
Жарко Требйешанин, академични учител: Не ни остава друго, с изключение на с законни, демократични и не силови средства да се борим за същински демократични избори.
Ако Вучич не обезпечи условия за такива избори, опозицията е подготвена да бойкотира вота през пролетта. Едногодишните към този момент демонстрации са под надпис " 1 от 5 милиона " поради изказването на президента, че и 5 милиона да излязат на митинг отново няма да извършва претенции под напън от улицата. Сред най-драматичните моменти на митингите през годината бяха нахлуването в постройката на РТС и обсадата на президентството предходната пролет.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР