В Белгия се разгаря скандал покрай замяната на изтребителите Ф-16

...
В Белгия се разгаря скандал покрай замяната на изтребителите Ф-16
Коментари Харесай

В Белгия назрява скандал покрай смяната на изтребителите Ф-16


В Белгия се разгаря скандал около замяната на изтребителите Ф-16 с нови машини, оповестяват локални медии, представени от Българска телеграфна агенция.

Висши ръководители в армията и министерството на защитата са краткотрайно отстранени от служба поради подозрения, че са затаили информация, съгласно която животът на употребяваните до момента изтребители може да бъде продължен. Уточнява се, че заетите с процедурата по придобиването на нови машини не са съобщили на министъра на защитата за отчети от производителя на Ф-16 " Локхийд Мартин ".

В два отчета от 2016 и 2017 година производителят прецизира, че ресурсът на белгийските изтребители може да бъде продължен и те да останат на въоръжение още от шест до 27 години.

Разследването по случая до момента е открило, че най-малко трима генерали умишлено не са подали тези данни към своето управление, тъй като процудерата по желание на нов изтребител е към този момент напреднала и моментът е " сензитивен ".

Разкритията в медиите през днешния ден са по вътрешен източник от министерството на защитата. Източникът добавя, че е получавал заповеди да не споделя тези данни даже с сътрудници. Въпреки това той изпратил сведенията на двама генерали с експлицитното гледище да ги предадат на министъра.

Белгия откри процедура за избор на нови изтребители на стойност 15 милиарда евро. Предвижда се подмяна на 49 изтребителя Ф-16, взети на въоръжение след 1975 година.

Поръчката е за 34 нови машини, а в конкуренцията вземат участие " Локхийд Мартин " (САЩ) с Ф-35 и интернационалният консорциум " Юрофайтър " с " Тайфун ".

Извън процедурата предлагането си показа Франция с изтребителя " Рафал ". Дружеството " Сааб " (Швеция) се отхвърли от присъединяване със своите машини " Грипен ".

Решението на белгийското държавно управление какво избира се чака в околните седмици.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР