В бедняшкия квартал Петаре, в източната част на столицата на

...
В бедняшкия квартал Петаре, в източната част на столицата на
Коментари Харесай

Може ли с изкуство да се подобри имиджът на бедняшки квартал

В бедняшкия квартал Петаре, в източната част на столицата на Венецуела Каракас, 31-годишният Фабиан Солимар стартира да рисува стенна живопис от нереални фигури върху стена, покрита с агитация на Обединената социалистическата партия. Стенописът ще покрие рекламна акция за локалните избори и изображение на очите на Уго Чавес от късния му интервал. Това е артистичен отговор на партийната агитация, превзела огромна част от общественото пространство в страната, написа " Ройтерс ".

Стенописът, изрисуван в пастелни цветове, има за цел и да промени имиджа на Петаре - един от най-големите сиромашки квартали в цяла Латинска Америка, прочут повече с престъпността си и с враждуващите си незаконни групировки, в сравнение с с изкуството в обществена среда.

 Един от готовите фрески.
© Manaure Quintero, Reuters

Един от готовите фрески.

" Идеята е хората да почувстват, че това не е място на нарушители, а на хора, които работят ", споделя Солимар, до момента в който работи по стенописа в августовския следобяд. Той рисува под псевдонима Dagor и предвожда самодейност дружно с други актьори и поданици на Петаре, които до момента са основали 9 стенописа из квартала.

Те търсят стени, изписани с политическа агитация, които се намират покрай места, където хората се събират, или до места, на които бързо се събира отпадък. Така се пробват да основат контрастност с неприветливата действителност на обкръжаващата среда. За момента задачата им е да изрисуват 14 стенописа, само че не са си сложили краен период, тъй като заплащат материалите от личните си джобове, което прави нещата по-трудни.

 Фабиан Солимар (в дъното)
© Manaure Quintero, Reuters

Фабиан Солимар (в дъното)

" Това не е нещо, което се прави от кмет или губернатор, а от хората в квартала ", споделя 41-годишната Катюшка Камарго, един от водачите на общността, малко откакто е помолила един комшия за метла, с която да почисти разсипал се по земята отпадък.

Миналата година Педро Кей е разрешил на артистите да изрисуват фасадата на къщата му с нереални фигури, които към момента притеглят вниманието на минувачите. " Хората доста се впечатляват от стенописа ", споделя той. " Може да не ви се има вяра, само че изкуството може да помогне за успокояването на съзнанието ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР