В ББР се наиграхаТрудно прикриваното напоследък напрежение между разпищолилите се

...
В ББР се наиграхаТрудно прикриваното напоследък напрежение между разпищолилите се
Коментари Харесай

В новия брой на вестник БАНКЕРЪ четете:

В ББР се наиграха

Трудно прикриваното в последно време напрежение сред разпищолилите се шефове на Българската банка за развиване (ББР) и ръководещите в страната (която е притежател на тази финансова институция), провокира късо съединяване. С едно придвижване министър председателят Борисов безусловно възпламени фитила под краката на изживяващите се като недосегаеми шефове на банката.

В сряда (8 април) на постоянния утринен брифинг на Щаба, отговарящ за контрола и ограниченията против на COVID-19 у нас, Борисов даже не изчака да му бъде заложен въпрос за схемите, които началниците на ББР въртят през последните две години, а небрежно разгласи тяхната елиминация.

Глътка въздух за длъжниците

Добро кредитно досие. Това са вълшебните думички, които ще проправят пътя на жители и компании към така наречен мораториум за краткотрайно прекъсване или отлагане на вноски по заемите им.

До публицистичното привършване на броя не бе оповестена публична информация за реда, който банките ще ползват за отсрочване или прекъсване на вноски по заемите.

"БАНКЕРЪ " научи, че Асоциацията на банките е спазила 5-дневния период, подложен от Българска народна банка, и е изпратила публично писмо до централната банка с предложенията си. Остава само двете страни, нагледно казано, да си "стиснат ръцете ".

Злобната свекърва май беше права

Вбесен от преди малко произнесеното на 3 април телевизионно послание на президента Румен Радев, министър председателят Бойко Борисов съобщи, че това са „ нелепици” и оприличи президента на „ някоя дърта свекърва, но от тия, злобните”. Дори му вмени прегрешението, че е срещу изключителното състояние и желае да „ умори народа”. Тъй като Борисов е прочут с фриволните си тълкования, дано напомним какво в действителност сподели президентът.

Румен Радев предложи сливане към предпочитана национална цел: „ допустимо най-бързо, управляемо и безвредно връщане към релативно естествен темп на живот, към произвеждане, към свободно придвижване на хора и стоки”. Подчерта, че хората чакат не оферта за заем, а действителна помощ, а в изискванията на рецесия такава помощ е безвъзмездната. Призова управническите решения да се вземат въз основата на достоверни данни и ясни доказателства, включително при използването на по-гъвкава здравна тактика за справяне с епидемията.

Енергетиката още веднъж ще закъса поради евтините продажби

С повече от 30% са се намалили цените на електрическата енергия на свободния енергиен пазар у нас и по-точно на главната платформа за работа "Ден напред ". Причината за сериозния спад е по-слабото ползване и прекъсването на активността в цели браншове от стопанската система след рецесията, провокирана от разпространяването на ковид.

За последните две седмици на март междинната цена на тока на платформата „ Ден напред “ на Българската самостоятелна енергийна борса се е намалила до 46.59 лв. за мегаватчас. По данни на Института за енергиен мениджмънт през същия интервал на предходната година тя е била 67.64 лева/мвтч – т.е., разликата е 31 %. Още по-голямо е разминаването сред избраната от Комисията за енергийно и водно контролиране референтна пазарна цена от 89 лева за мегаватчас за настоящия регулаторен интервал и междинната двуседмична цена на енергийната борса, която е почти два пъти по-ниска. Именно референтната цена е значима, тъй като тя е един от съставените елементи при образуването на цената на електрическата енергия за контролирания пазар.

Съдилища изпадат в суматоха поради "извънредния закон "

Паника обзе съдилищата след приемането на последните промени в закона за изключителното състояние От една страна законът, писан на коляно, е дотолкоз нефелен, че провокира разнообразни тълкувания измежду юристите – в това число и измежду членовете на Висшия правосъден съвет. Това пък заплашва да докара до такава степен всеки съд самичък да стартира да си взема решение какво ще прави с делата си и по този начин да заплаши както ограниченията против разпространението на ковид, по този начин и правата на жителите.

Напрежението е най-голямо в административните съдилища, защото с изменението в закона депутатите на процедура ще "размразят” близо 50% от производствата, които всекидневно се преглеждат в тях.

Европейски Съюз получава невиждан късмет за смяна

- Г-н Златев, каква е Вашата оценка за ограниченията, които започнаха европейските институции против пандемията? Смятате ли, че Европейски Съюз ще излезе от рецесията по-единен, откакто през днешния ден страните членки показват кардинална взаимност?

Нека не забравяме, че сме в невиждана обстановка в актуалната ни история и- никой не е имал подготовка за справяне с сходен тип рецесия. Ако се опитаме да преброим, единствено в последните десетилетия сме очевидци на към 15 рецесии (финансова, бежанска, икономическа и др.), само че такава като сегашната не сме преживявали. Да не забравяме също, че рецесията стартира като рецесия в системите на опазването на здравето, което е въпрос национална подготвеност. Затова не е правилно да се хвърля виновността върху Европейския съюз, че не е реагирал бързо или че няма съответна подготовка да отговори на рецесията към ковид. В материал на Ройтерс в детайли се разказва, че още при започване на годината Европейската комисия е направила допитване до страните членки дали имат подготвеност да се оправят с заплахата, а те са заявили цялостната си подготвеност. Сега се вижда, че това е не е тъкмо по този начин.

Властта ще трансформира вирусната рецесия в политическа

Ще се опитаме да разгледаме чисто новото събитие „ Корона PR “. Г-жо Танчева, какъв политически, обществен и бизнес дизайн донесе то със себе си?

Фразата „ Корона PR “ е доста добра, би трябвало да влезе в учебниците. Да, имаме напълно нов стадий и даже пишем история в науката за обществените връзки. Не съм чувала до момента за по-глобален случай, при който се постанова в пояснителен, спешен и психически режим да разясняваш, успокояваш, предупреждаваш. Всеки вероятен колорит на PR-науката сега е зает на макс и съвсем не се сещам за държавна институция или новооснован щаб, които да нямат потребност от незабавна помощ във връзките с обществеността. Както проличава, има голямо значение по какъв начин се споделят обстоятелствата с публиката. Винаги е било по този начин, само че в този момент изпъкват огромните разлики в уменията.

ЕБО очерта рамката, на ход са банкерите

Кризата, в която COVID-19 потопи света, дава късмет на банките да излъскат обществения си имидж. Но крие и нови опасности за репутацията им. Като проводник на държавната помощ те ще би трябвало да извършват сложна задача - да решат кои компании да получат финансова поддръжка и кои да продължат да се борят за оцеляване, без значение от вируса. Изборът на спечелили и на губещи може да роди дълготрайно обществено и политическо противопоставяне против банките.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР