В българското медийно пространство, често се срещат отправени от немската

...
В българското медийно пространство, често се срещат отправени от немската
Коментари Харесай

Фондация ‘Конрад-Аденауер’ и ГЕРБ - задълбочено партньорство през годините

В българското медийно пространство, постоянно се срещат отправени от немската фондация ‘Конрад-Аденауер’ [кръстена на първия федерален канцлер на република Германия Конрад Аденауер (1876-1967)]. Oсвен дипломат на европейските демократични нрави и идеали, фондацията е и на България и българското държавно управление, по думите на премиера Бойко Борисов. Близката до ръководещия Християндемократическия съюз (ХДС) в Германия организация основава своето бюро в София през 1994 и от този момент сътрудничи с дясно насочените партии в България, като заема позиции по вътрешно и външнополитически въпроси.
През последните 10 години, ‘Конрад-Аденауер’ задълбочи работните си връзки както с ръководещата група на ГЕРБ, по този начин и с поддържащите структури на партията като младежката организация на ГЕРБ и ‘Жени ГЕРБ’. Няколко пъти през годините, видни министри и дипломати на ръководещата партия са канени на работни срещи в централите на фондацията в София и Берлин. За други членове от редиците на ГЕРБ немският сътрудник провежда семинари и образования. От обръщението на Борисов към фондацията, отправени в границите на партийния конгрес на ГЕРБ през януари 2019 че тя е и значим финансов спонсор на ръководещата партия в България, ‘благодарение на която ГЕРБ са финансово самостоятелни и могат да канят външни лектори’, за ЕКИП.
Една от най-разискваните тематики сред видните представители на ‘Конрад-Аденауер’ и ГЕРБ е тематиката за корупцията и върxовенството на закона. Така да вземем за пример българският вицепредседател Екатерина Захариева е поканена на работна среща в края на май 2017, в Берлин, където тя е посрещната от Ханс-Герт Пьотеринг, политик от ХДС, някогашен ръководител на европейския парламент и ръководител на фондацията от 2010 до 2017 година. Двамата разискват съдружните връзки след българските парламентарни избори през 2017. Пьотеринг се ангажира да поддържа българските си сътрудници в провеждането на про-европейски политики и в укрепването на върховенството на закона.
През 2018, Захариева още веднъж се от насочва към Берлин, с цел да посети бюрото на фондацията, този път за диалог с новия ръководител на ‘Конрад- Аденауер’ – проф. Ламерт, от редиците на ХДС, някогашен ръководител на немския бундестаг. Повод за диалога е председателството на България на Съвета на Европейски Съюз. По време на диалога, с изключение на възторженостти за организацията и протичането на председателството, Захариева получава и обещания за бъдещо коопериране сред фондацията и институциите в България с цялостен подсилване на демокрацията и предварителна защита на подправени вести.
Година по-къснo, на 25-годишния празник на фондацията в България, пред държавни и парламентарни представители заместник-председателят на фондация ‘Конрад-Аденауер’ и началник на интернационалния ѝ отдел Др. Герхард Валерс, показва мощно похвални слова за напредъка на България, определяйки я като мощен европейски съдружник и страна образец за източна Европа, поради повишаването на стопанската система, ниския дял на безработица и външния дълг. От своя страна, българският министър-председател се ангажира да продължи работата по икономическото и обществено развиване на България.
Всички тези похвали по отношение на българското развиване, обаче, наподобяват парадоксални, взимайки поради обстоятелствата за напредъка на България в аспекти като върховенството на закона, корупция, независимост на медиите, качество на образованието и други. Страната е бетонирала последното си място (сред членките на ЕС) в показатели на добросъстоятелност, медийна независимост и качество на обучение, само че е измежду първите в категории като чувство за корупция, диспропорция на националното с европейското законодателството, замърсяване на околната среда и други.
 Журналист от Капитал с разобличаване за автоцензура на Конрад Аденауер поради рецензии към държавното управление Журналист от Капитал с разобличаване за автоцензура на " Конрад Аденауер " поради рецензии към държавното управление
" Можеше и за нещо по-приятно да си върна профила, само че какво да се прави. Вместо някоя хубава история – история за това по какъв начин фондаци...
, напъните на страната в използването на антикорупционни тактики като незадоволителни и повърхностни. През 2018, да вземем за пример, в радио предаване, Торстен Гайслер, ръководителят на българското бюро на ‘Конрад-Аденауер’, не крие, че фондацията е осведомена с казуса за корупцията в България и показва, че доста от ресурсите на организацията отиват в анализирането на тази тема.
Българското общество би следвало да се запита, по какъв начин вложенията и напъните на фондация ‘Конрад-Аденауер’ за одобряване на демократичните идеали в България и нейното партньорство с ГЕРБ се материализират и по какъв начин прибавят стойност за страната? Отговорът е неразбираем.
Въпреки че в последните няколко години ГЕРБ са мощно подкрепяни от немската фондация, както стана ясно нагоре (не единствено посредством слова, само че и посредством общи семинари, работни срещи и тн.), тяхното ръководство наподобява все по-малко демократично на фона на състоялите се многохилядни митинги против кабинета Борисов 3 през лятото на 2020. Протестите с искане за оставка на държавното управление бяха отприщени от нагледното тъпчене на българското законодателство от държавни чиновници и продължиха с месеци заради насъбраното неодобрение на популацията по въпроси като нецелесъобразното асимилиране на еврофондове, липса на експертиза на ръководещите фрагменти, отлагането на законови и нормативни промени и откритото пренебрежение на ръководещите по отношение на протестиращите.
Вместо оставка и избори за нов парламент (тогава, когато циркулацията на новия ковид беше относително по-малка спрямо първите месеци на 2021, за когато са ориентирани постоянните парламентарни избори), отговорът на кабинета към протестиращите беше изненадваща, краткосрочна, вътрепартийна и еднопартийна разработка на нова конституция. По всички закони на демократичното ръководство, ремонти в главния закон целят разрешаването на неотложен проблем от фундаментално значение и се внасят и гласоподават посредством необятно и дълготрайно публично и експертно разискване. ГЕРБ обаче вижда ремонти в конституцията, не като решение на сегашни нормативни проблеми, а като инструмент за оставане на власт и подхожда по извънредно недемократичен метод към назрялата политическа рецесия.
Интересното, в тази ситуация, е, че този подозрителен ход на ръководещите (а и други такива) не трябва коментиран от техните дългогодишни ‘ценни’ сътрудници от фондация ‘Аденауер’. Фондацията резервира необикновен неутралитет и тишина през летните месеци на 2020, а не би трябвало. Тъй като е поела самодейност за коорпериране с ръководещата партия, тя носи въпреки и непряка и непълна, частична отговорност за разбирането и провеждането на демократично ръководство от страна на ГЕРБ, така както точно фондацията спонсорира партията за спомагателни образования и предлага съвещания за провеждането на про-европейски политики в България, по думите на Пьотеринг.
 Димитър Стоянов със саркастично обръщение за автоцензурата на фондация Конрад Аденауер Димитър Стоянов със саркастично обръщение за автоцензурата на фондация " Конрад Аденауер "
Имало някакъв, бил заплашителен карък! Качва се на един транспортен съд и вижда на борда прочут. Приятелят му му разправя: - Този транспортен съд е страховит,...
Нов скандал, в който е забъркана фондацията, избухна и през Февруари 2021. След месеци труд на млади самостоятелни създатели, за сформиране на алманах с разбори на най-актуалните политически и стопански тематики през 2020 и съответстващите вероятности за 2021, изненадващо Аденауер отдръпва поддръжката си от плана тъкмо преди да пристигна ред за публикуването му. През есента на 2020, фондацията финансира целия план, само че през зимата на 2021 не желае да го разгласява, така както някои от публикациите в сборника съдържат рецензии към ръководството на социално-икономическата рецесия в България през миналата година.
Времето за празни приказки и неефективни стратегии свързани с развиването на страната от дълго време е изтекло. Вместо помпозни работни срещи и заявки за съдействие, упованията (трябва да) са за забележим прогрес. Ролята на фондация Конрад-Аденауер, която тя сама си е наложила, не е да бетонира властта на ръководещите, а да подкрепи построяването на по-либерално и демократично общество. Цел, от която тя, по всичко проличава, се отдалечава с годините. За да възвърне положителната си известност, фондацията би трябвало да направи равносметка на делото си в страната и да премисли партньорствата си.
Припомняме, че през днешния ден журналистът от Капитал от фондация „ Конрад Аденауер “, която сама финансирала и след това спряла от щемпел алманах с разбори на тематика случилото се през 2020 година
Причината била, че някои текстове са прекомерно сериозни към държавното управление. В последна сметка, кого цензурира КАС? Студенти по публицистика първи курс или може би някакви партийни членове? Не. Цензурира Димитър Стоянов от „ Биволъ “, Весислава Антонова от „ Капитал “, Стоян Панчев и Георги Вулджев от ЕКИП, Адриан Николов от ИПИ, Генадий Михайлов (също за малко сподвижник капиталец) и още към десетина имена – доста от които може би не биха поискали да ги загатвам и да се занимават с всичко това, само че всеки от тях малко или доста име в сферата си, разкри Йоан Запрянов.
.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР