В българската търговска мрежа масово не се продава шоколад, отговарящ

...
В българската търговска мрежа масово не се продава шоколад, отговарящ
Коментари Харесай

Шокираща проверка за шоколадите в България: Всъщност ядем...

В българската комерсиална мрежа всеобщо не се продава шоколад, отговарящ на критериите на Европейски Съюз, а млечен, отличаващ се с намалено наличие на какао.

Продаваните у нас шоколади се състоят главно от захар, демонстрират проби на "Активни консуматори " на 27 марки шоколад, продавани на българския пазар, резултатите от които бяха оповестени през днешния ден.

При нито една от изследваните марки шоколадът не е създаден по истинска технология, от шоколадов ликьор.

(От изследването са изключени тъмните шоколади заради отсъствието на национални и европейски критерии за тяхното качество.)

Другите съществени заключения са, че:

- всеобщо шоколадите съдържат прекомерно огромно количество добавена захар - 50% и повече, което основава здравен риск за потребителите;

- допълнително от половината (17 от 27) от предлаганите артикули се влагат нетипични съставни елементи като палмова лой и софтуерната добавка Е476;

- при множеството търговски марки информацията на етикетите е поднесена нечетливо за потребителите;

В България до момента не е известно да са осъществявани лабораторни проби за качество и сигурност на шоколадите макар предизвестията за съществуване на такива. На национално и европейско равнище няма способ за инспекция на главния аршин за качество на шоколада – наличието на обща какаова маса.

Само 2 от 27-те тествани марки дават отговор на определението на Европейски Съюз за шоколад, в който би трябвало да има 35% и повече какаова маса. Останалите 25 съдържат сред 25 и 35%, с което покриват условията за млечен шоколад. Всички 27 марки са съединени от какаова пудра и какаово масло. Нито един не е изработен по истинската рецепта с шоколадов ликьор.

Само при една марка е упомената страната на генезис на суровината.

При 17 от тестваните 27 марки е открито вложение на нетипични първични материали (в таблицата по-долу те са маркирани в болд). При 7 от тях е добавяна растителна, главно палмова, лой.

Други 7 съдържат софтуерната добавка Е476 (полиглицерол полирицинолеат), а една Е 492 (сорбитан тристеарат). В 6 е добавяна лактоза, а при други 4 - лешникова паста, без това да е маркирано в наименованието на шоколада на лицевата страна на етикета, което съставлява риск за алергичните консуматори.

При нито една марка не е разказано количеството на добавяната растителна/палмова лой, която би трябвало да е до 5% (критерий на ЕС).

Анализът на етикетите демонстрира извънредно високо наличие на въглехидрати, най-много захар. При 22 от 27 марки захарта е 50% и повече, а при 4 доближава 60%. Само при 5 шоколада захарта е под 50%. На процедура продаваните на нашия пазар шоколади се състоят главно от захар. Само при един артикул общата какаова маса е повече от захарта.

В изходната суровина за шоколад по националните стандарти и тези на Европейски Съюз - шоколадовия ликьор, въглехидратите са към 50%, само че единствено към 2% са захари. Останалите количества са преобладаващо потребни за хората растителни фибри. При обработката на шоколадовия ликьор растителните фибри попадат в какаовата маса/пудра.

За страдание, прекомерно малко от тях остават действително в готовия промишлен шоколад. Преглед на таблицата демонстрира доста дребна разлика, постоянно към 1%, сред наличието на въглехидрати и захари.

Това значи, че най-вероятно производителите поставят по-малко какаова пудра в шоколада от това, което заявяват в етикетите. За страдание няма референтен лабораторен способ който да мери тъкмо същинското наличие на какаова маса/пудра в шоколадите.

Етикетите

Всички марки шоколади са етикирани според условията без груби нарушавания. Добрите новини свършват дотук. На фона на професионалния дизайн на опаковките от лицевата страна на продуктите задната е претрупана с нечетлива информация.

При по-голяма част от комерсиалните марки наложителната информация за съставките и предизвестията за съществуване на алергени са отпечатани с доста малък и постоянно неразбираем шрифт, а от време на време на пъстър декор замазваш буквите. Често дизайнерите тъпчат информация на 5 – 10 езика, с което редуцират още повече размера на буквите и объркват потребителите.

Очевиден е стремежът да отбият някак си наложителните условия, без действително това да може да бъде разчетено от хора с обикновено зрение, изключително в изискванията на изкуственото осветяване особено за множеството магазини.

Как да назоваваме шоколадите в магазина

Съгласно законодателството на Европейски Съюз, с цел да се именува "шоколад ", продуктът би трябвало да съдържа най-малко 35% обща какаова маса – сумата от какаовото масло и какаовата пудра. При млечните е разрешено съкращаване на това количество до 20%. От заглавията на тестваните търговски марки обаче постоянно не може да се разбере какъв тип шоколад се каните да си купите – шоколад, млечен шоколад или различен тип.

Стандартът

Изходната суровина за шоколада са зърната на какаовото дърво. Суровите ядки се подлагат на ферментация от микроорганизми, по-късно се изсушават, почистват и изпичат. Следва мелене и замесване до лепкава маса, наречена „ шоколадов ликьор “. Оригиналният шоколад се прави точно от този хомогенат, към който се прибавят по избор захар и/или мляко на прахуляк.

В актуалната промишленост шоколадовият ликьор е суровина, която посредством сплескване се разделя на какаово масло и какаова маса/пудра в съответствие почти 1:1. Какаовите маса/пудра и масло са борсови първични материали, те комфортно се съхраняват, транспортират и търгуват в целия свят.

Повечето производители смесват двете първични материали в разнообразни съотношения, с цел да получат добре познатия кафеникав шоколад. При белите шоколади отсъства какаовата маса/пудра, влага се единствено маслото и по тази причина те са нискокачествен артикул. В млечните шоколади наложително се прибавя мляко под формата на течност или по-често дехидрирано, както и млечна лой.

Другите обичайни съставки са захарта, другите млечни производни, да вземем за пример суроватка, емулгатора соев лецитин и ванилия като ароматизант.

Видовете шоколад са доста, като могат да бъдат групирани, според употребяваните първични материали и технология по следния метод:

- млечен шоколад – прибавя се млечен кондензат или мляко/сметана на прахуляк и млечни мазнини;

- мрачен шоколад – в Съединени американски щати се приема наличие на обща какаова маса от 70% и не се лимитира прибавянето на мляко или захар;

- “bitter” или „ недопечен “ или „ неподсладен “ - разновидности на шоколада със наличие на обща какаова маса над 70%, в които не се влага захар. Най-близко до естествения генезис е суровия шоколад, който се прави непосредствено от шоколадовия ликьор, без други добавки и се счита за потребен за здравето на потребителите. Разпространени са главно в страните производители на какао;

- бял шоколад – вариация, създавана единствено с какаово масло;

Под термина "обща какаова маса " (сухо вещество) се схваща сумарното наличие на какаово масло и какаото (наричано още какаова маса/пудра) изразено в грама за 100 грама шоколад или проценти.

Критерии за качество на шоколада

В Европейски Съюз регулацията е Директива 36/2000, която е трансферирана в България чрез Наредба за условията към какаото и шоколадовите артикули от 2002 година Действащите национални и в Европейски Съюз правила, както и някои типичен критерии, характеризиращи качество на шоколада, са:

Национални условия:

1. Направен от шоколадов ликьор.

2. Известни ли са страната на генезис и сорта на дърветата от които е добито какаото.

3. Има ли вложени софтуерни добавки разнообразни от ванилия и лецитин.

Законодателство на Европейски Съюз:

4. Шоколадът би трябвало да има най-малко 35% обща какаова маса.

5. Съдържанието на обща какаова маса в млечния шоколад би трябвало да е не по-малко от 25% или до 20% за някои типове.

6. Количеството на в допълнение вложените растителни мазнини, в това число палмовата, да е до 5%.

В законодателството на Европейски Съюз няма критерии за мрачен, недопечен или неподсладен шоколад и по тази причина продуктите, брандирани в България с такива избрания, не подлежат на регулация на качеството.

Проблеми с сигурността на шоколадовите произведения в Европейски Съюз

Съгласно системата на Европейски Съюз за рискови храни случаите на открити проблематични шоколадови произведения (плюс какао) от начало на века са към 620. Преобладаващите опасности са съществуване на недекларирани алергени (основно разнообразни ядки), наличие на непознати тела, микотоксини, необявени хранителни или софтуерни съставки, наличие на тежки метали и други

В 10 от случаите до България са изпратени предизвестия за съществуване в нашата комерсиална мрежа на неотговарящи на стандартите шоколади. Последната сходна нотификация е от март 2019 година Не е известно по какъв начин контролният орган (Българската организацията по сигурност на храните - БАБХ) е реагирала на уведомленията от Европейски Съюз. В България няма информация да са осъществявани разбори и изследвания за качеството и сигурността на шоколадовите произведения.

Препоръки за потребителите:

Избирайте търговски марки с четливи етикети и обръщайте внимание на съставените елементи, вложени в продукта, изключително в случай че имате алергии към ядки.

Подбирайте шоколад с по-високо наличие на какаова маса. Здравните изгоди се обуславят от какаото.

Базовите съставни елементи на шоколада са какаото, какаовото масло, захарта, соевия лецитин, ванилията и млякото на прахуляк (за млечния). Всичко друго е ненужно.

В индустриалните шоколади има прекалено много захар вместо какао. Избирайте марките с по-малко захар. В класическите предписания тя е към 35%, а в това, което се продава, нормално влагат 50–60%.

Четете етикета и обръщайте внимание на разликата сред наличието на въглехидрати и на захар. Колкото по-голяма е тя, толкоз повече растителни фибри има в шоколада, а те са потребната съставна част.

Методология на изпитването

В изследването вземат участие 27 марки шоколади.

Закупуване на проби за изпитване: началото на декември 2019 година

Извършен е разбор на информацията предоставена от производителите и търговците на етикетите. Основните критерии за оценка са съгласно Директива 36/2000 на Европейски Съюз и националната Наредба за условията към какаото и шоколадовите артикули от 2002 година

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР