В България се наблюдава фалшиво епидемично благополучие по отношение на

...
В България се наблюдава фалшиво епидемично благополучие по отношение на
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: Ваксинирайте се сега, спокойното време свърши

В България се следи подправено епидемиологично благоденствие във връзка с COVID-19. Това предизвести проф. Тодор Кантарджиев. Сега е моментът да се приготви здравната система, а хората да се имунизират, съобщи той  и добави, че броят на имунизираните у нас е обидно невисок за европейска страна.

„ В страната към половината случаи в София-град Софийска, Пловдивска и Бургаска област са на Делта разновидността. В другите области процентът е малко по-нисък. Индийският вид се разграничава по своето разпространяване много от английския, тъй като количеството на вируса в носоглътката е няколко стотин пъти по-голямо. В рамките на месец този вариант ще господства у нас ”, съобщи той.

По думите му хората са не запомнили за вируса и не се приказва за имунизация.

" Измина последната спокойна седмица по повод епидемиологичното разпространяване на ковид, само че това не трябва да ни плаши. От тази седмица към този момент продуктивното число пораства и 1000 заболели заразяват 1025 души. Все още можем намерено да се срещаме с другари и да се радваме на лятото, да се посещаваме мероприятия и фестивали, само че броят на болните последователно ще нараства през идващия месец и може да докара до епидемиологично разпространяване и увеличение на случаите при започване на есента. Затова в този момент е моментът хората да се имунизират “, сподели проф. Тодор Кантарджиев.

Епидемиологът добави, че имунизациите, които се употребяват в страната, защищават и във връзка с Делта разновидността на ковид. " Важни са и за децата, като безвредността на имунизациите е потвърдена ", сподели още той, по Нова телевизия.

" Сега е моментът хората да се имунизират, няма какво да чакат. В момента няма доста случаи, няма възможност да се заразят, до момента в който са пред пункта за имунизация. Трите най-важни неща за имунизациите са: даже и Делта разновидността, който по данни на Националния център, знаете, всеки месец се усилва броят случаи, породени от Делта разновидността. Ваксините, които са в нашата страна, сега се оферират, работят и на Делта разновидността. Въпреки желанието на някои недобронамерени лица в заглавия на някакви преписани обстоятелства да създадат нещо извънредно – я вижте какъв брой са случаите примерно в Израел ", изясни Кантарджиев.

Професорът разяснява, че на хиляда преболедували седем души могат да повторят инфекцията, а към 5% от имунизираните биха могли да се разболеят, само че ще прекарат инфекцията леко. Хората, които са преболедували, би трябвало да изчакат сред три и шест месеца преди да се имунизират, с цел да получат задоволително мощен имунен отговор от имунизацията.

Той разяснява и изявлението на Кацаров, че неверната тактика за имунизиране е лишила живота на 10 000 души.

„ Първо, аз не съм член на щаба по имунизирането, по тази причина ще приказвам като самостоятелен специалист, доктор и жител. Не е почтено доктор да приказва по този начин за лекари и тъкмо тази цифра кой му я сподели? Защо не 11 000 или 9000? Това основава съмнение и след това се чудим за какво хората не се имунизират. Ако 2020 година пролетта не бяха ограниченията и имахме по 5000 инфектирани знаете ли какво щеше да стане със системата на опазването на здравето? Лекарите нямаха маски и ръкавици. Нормалните хора оцениха това, което направихме тогава ”, безапелационен бе Тодор Кантарджиев.

И добави, че от както доктор Кацаров е министър на опазването на здравето броят на имунизираните непрекъснато понижава. Специалистът открои и кои са главните признаци при Делта разновидността на COVID-19.

„ Най-често инфектираните имат хрема и болки в гърлото. Ако имате сходни признаци, останете вкъщи и си направете бърз тест ”, сподели още професорът.

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР