В България потреблението на вино расте, а на ракия намалява,

...
В България потреблението на вино расте, а на ракия намалява,
Коментари Харесай

Все повече вино и все по-малко ракия пие българинът

В България потреблението на вино пораства, а на ракия понижава, съобщи ръководителят на Националната лозаро-винарска камара Радослав Радев пред Световния конгрес по лозарство и винарство, който бе открит през днешния ден в София, написа dnes.bg.

Въпреки че страната има репутацията на обичаен производител и потребител на алено вино, статистиката демонстрира, че пием съвсем равни количества алено и бяло вино, сподели той.

Докато през 1997 година 80% от българското вино се изнасяше, а 20% се консумираше в страната, 20 години по-късно наклонността се прекатурна, регистрира Радослав Радев. Според него това демонстрира повишение на винената просвета.

Средната цена на рафта в магазина е 3,5 евро за литър българско вино и 7 евро за бутилка вносно вино.

Според показаните през днешния ден данни България е на 23-то място в света по площта на лозята и на 21-во по количествата създадено вино.

У нас са засадени 60 хиляди хектара лозя. Над една четвърт са нови насаждения - презасадени остарели лозя. Регистрираните винопроизводители са 263, а годишно се създават приблизително 160 хиляди т винено грозде, от което се получават 1,3 млн. хектолитра вино.

Тук не се регистрира домашното вино за консумация в фамилията, за което се употребяват към 140 - 145 хиляди т грозде.
Продажбите на локалния пазар са към 700 хиляди хектолитра, за експорт отиват към 600 хиляди хектолитра, а вносните виновност са 50 хиляди хектолитра.

60% от износа е за Европейския съюз. Основните пазари на българските производители са Полша, Русия, Англия, Китай, Съединени американски щати, Чехия, Швеция и балтийските страни.

Китай към този момент е главен фактор за растежа на потреблението на вино по света, стана ясно от разбор за производството на грозде и вино. Докато в Китай порастват както производството на грозде и на вино, по този начин и потреблението, в Европа създаденото грозде понижава, главно поради политиката за премахване на лозя.

В обичайните страни консуматори на вино се трансформират и навиците – французите към този момент не пият вино всеки ден, а главно през уикендите и по празниците, съобщи Жан-Мари Оран, общоприет шеф на Международната организация по лозарство и винарство OIV.

7,5 млн. ха са общо площите с лозя по света. Петте водещи страни по този индикатор са Испания, следвана от Китай, Франция, Италия и Турция – в тези страни са 51% от площите.

Докато в Европа като цяло площите понижават, от 2012 до 2016 година е маркиран растеж в страни като Китай, Чили, Перу, Мексико и Нова Зеландия.

Що се отнася до потреблението, първите пет страни, където се изпиват съвсем 50% от напитката, са Франция, Италия, Германия и Китай, а България е на 30-то място.

След забележим спад в потреблението на вино в годините на световната финансова рецесия, почнал през 2008 – 2009 година, през 2015 година анализаторите регистрират 240 млн. хектолитра изпито вино, а през 2016 година по предварителни данни – 241 млн. хектолитра.

В предкризисните 2006 и 2007 година обаче потреблението е достигала 250 млн. хектолитра. Китай бележи напредък по всички индикатори. В Африка потреблението и производството на вино също пораства, означи Жан-Мари Оран.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР