В България настъпват множество верижни пътни инциденти, които се харатеризират,

...
В България настъпват множество верижни пътни инциденти, които се харатеризират,
Коментари Харесай

Европейският център за транспортни политики с идея за по-малко ПТП-та заради мъгла

В България настъпват голям брой верижни пътни произшествия, които се харатеризират, с изключение на с материали вреди, постоянно и с жертви. Това декларират от Европейския център за транспортни политики в своя публична позиция във връзка днешната верижна злополука на Автомагистрала " Марица " с присъединяване на 22 тира, при която починаха двама души.

В поддръжка на изказванието си те припомнят, че на 5 февруари 2019 година на Автомагистрала " Струма " е станала друга верижна злополука с присъединяване на 30 транспортни средства, при която е умрял един човек, а 14 са били ранени.

От Европейския център за транспортни политики акцентират, че и при двата случая съществена причина е била мъглата.

Това съгласно тях повдигало въпроса за какво в България към момента не е допустимо въвеждането на системи за предизвестие.

Те припомнят, че през предходната година са били признати нормативни промени и са били въведени два нови знака - А41 ( " Образувано запушване " - сигнализира за близко запушване, което водачите не могат да виждат своевременно) и А42 ( " Намалена видимост " - съществуване на мъгла, задимяване, запрашаване, дъжд, снеговалеж и т.н.).

Въпреки това обаче знаците не са били употребявани на Автомагистрала " Марица ", което би могло да е предотврати тежкия случай.

Практиката в Европа, в това число в прилежащи на България страни, демонстрира, че съществуването на сходни системи за ранно уведомяване - електронни табла и пътни знаци, е работещ прийом за понижаване на пътно-транспортните катастрофи, показва се в позицията.

От месеци у нас тече полемика по тематиката с присъединяване на Министерство на вътрешните работи, Министерство на регионалното развитие и АПИ, като Министерство на вътрешните работи поддържа въвеждането на сходна пробна апаратура, до момента в който Министерство на регионалното развитие и АПИ считат този метод за недопустим.

В тази връзка Европейският център за транспортни политики предлага за своя сметка да построи пробна апаратура сред 45+000 до 50+000 в двете направления на Автомагистрала " Тракия " край Ихтиман.

По този метод съгласно тях ще се потвърди дали тези системи са ефикасни и могат ли да намерят приложение в България като средство за повече пътна сигурност.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР