В България медийното преекспониране на всеки нов вариант на коронавируса

...
В България медийното преекспониране на всеки нов вариант на коронавируса
Коментари Харесай

Истерията за Омикрон трябва да спре |

В България медийното преекспониране на всеки нов вид на ковид стана неприятна традиция. Обичайно старт за следващата доза дават така наречен „ математици “. Техните апокалиптични прогнози до момента нито веднъж не са осъществени, само че медиите не престават да им дават публичност. Гражданите би трябвало да са наясно, че нито един от „ математиците “ няма експертни знания или какъвто и да е опит в епидемиологията и вирусологията. Техните предсказания не са резултат на специфични калкулации, а са персонално мнение на хора с научно равнище гимназиален курс по биология, а и по-зле!

Какви са обстоятелствата за Омикрон? Този вид на вируса закупи известност през ноември поради многото разновидности в генома. Това тормози леко учените, само че провокира същински апокалипсис във „ Facebook специалистите “. Мутациите оказват помощ на новия вид да се укрие от имунната система, както и за по-лесното предаване сред хората. Всичко обаче си има цена и че модифицираният вид на ковид води до по-леко протичане на болестта при хората, към този момент е открит факт. Това е естественият път на развиване на всеки патологичен вирус – те стават по-малко смъртоносни с времето, само че по-добре приспособени да циркулират в обществото. Успехът, от позиция на вируса, не включва гибелта на индивида, а дълготрайно паразитиране в неговите кафези! Според клиницистите Омикрон води до леки до умерени грипоподобни признаци и има намалена възможност за затруднения. До пневмония, т.е. слизане на вируса до белите дробове, се стига по-рядко.

През декември Омикрон първо завладя Англия и за тридесет дни се трансформира в преобладаващ вид. Всички медии огласиха внезапното повишаване в броя на инфектираните. По-точно по отношение на ноември повишаването е 2,3 пъти (до към 2,7 милиона случая). Дотук медиите бяха правилни. Сега ще опиша в резюме и останалата информация. Във Англия през последните 4 месеца се вихри главно разновидността Делта. Средно на месец се заразяват към 1-1,2 милиона. Усреднено за октомври-ноември на месец от ковид почиват 4145. През декември обстановката радикално се променя. Омикрон измества Делта и покачва 2,7 пъти инфектираните, само че изненадващо намалява общата смъртност от ковид с 12% до 3655. Още по-драстично е откритото понижение в съотношението починали/заразени. Ако предходните три месеца то е 0,36%, за декември е 0,137%, т.е. редукция на смъртността с цели 62%. Нашествието на Омикрон съумя за един месец да намали броя на умрелите от ковид във Англия! Подобна е обстановката в ЮАР, родината на Омикрон. На фона на тези индикатори, и напълно разумно, английското държавно управление отхвърля да вкара строги ограничения за обществена изолираност. Обратното, в Англия, а и Франция, Съединени американски щати и други облекчават карантината за преболедувалите и контактните.

В някои страни на континентална Европа, в това число и България, публичните настройки, за жалост, са радикално разнообразни. Водени от Facebook и математически „ специалисти “, медиите преекспонират Омикрон и всяват суматоха след жителите. Отново се чуват апели за затваряне на учебни заведения и бизнеси. Истерията е изцяло непотребна и контрапродуктивна и би трябвало да спре. Нека всеки публицист се замисли дали желае да препълни лечебните заведения с уплашени хора, да затвори бизнеса и децата си в къщи, все ограничения които до момента единствено отлагаха следващата вълна на епидемията. Трябва да се подхожда невъзмутимо и рационално, да се реагира съответно на съответната епидемиологична обстановка и да се дава публичност най-вече на публични и експертни мнения. Врачките, математиците/физиците и персоналните лекари не спадат към тях! Можем да създадем и други неща:

• Банално, само че би трябвало да повишим броя на имунизираните жители. Наличните ваксини, изключително иРНК основаните, не са доста ефикасни по отношение на Омикрон, само че към момента понижават с пъти шанса инфекцията да се усложни и стигне до съдбовен край. Ваксинирайте се, в това число с бустерна доза.

• Спрете издаването на зелени документи за антитела. Както и преди три месеца, няма никаква научна аргументация за тях. Сертификатите за антитела са популизъм и машинация и придават подправено чувство за отбрана.

• Никакво затваряне! Това е мярка за изключителни случаи, би трябвало да се вкарва, когато няма друга алтернатива и да се съблюдава уверено, само че за къс период. Досега в цивилизования свят затварянето потвърдено не прави работа, единствено отсрочва и/или проточва във времето следващата вълна. Удължаването на епидемията посредством ограничения за обществена изолираност е рискована тактичност. Тя понижава натиска върху лечебните заведения, само че въпреки това обезпечава време на вируса да мутира и да се променя. Така пораждат нови разновидности и всичко стартира още веднъж.

• България е международен първенец по смъртност от ковид и значително това се дължи на неприятното лекуване. Трябва още веднъж да се организира разговор по отношение на лечението на коронавирусната зараза. Това е за експерти, само че ще отбелязвам някои неща. Продължава ненужното погазване на пациенти с антибиотици, кортикостероиди и противопаразитни препарати. От друга страна, не се употребяват пълноценно потвърдени антивирусни лечения. За страдание у нас лекуването повече зависи от персоналните пристрастия на съответни лекари, в сравнение с от основани медицински обстоятелства и потвърдени протоколи. Последните месеци в света навлизат нови препарати, за които в България лекарите даже не са чували.

• Още нещо за лечебните заведения. Епидемията сподели какъв брой несъответстващи в действителна обстановка са големия ни брой лечебни заведения. Това не може да се промени на момента, само че най-малко би трябвало да е тласък за промени. Ако в този момент не се стартира обмислянето то по кое време ще е подобаващото време? Същото важи за другите институции в опазването на здравето, изключително за пребиваващото в различен век ведомство на доктор Кунчев.

• Да затваряме ли учебните заведения? Дали да тестваме всяка седмица? Тези въпроси се въртят като дяволчета към върха на игла без изгледи за истина от последна инстанция. Тестването в учебните заведения се провали, позитивните случаи са рисково малко и въобще не корелират с епидемиологичната обстановка в страната. Качеството на евтините проби в учебните заведения е една от аргументите само че значителната такава са ниските равнища на заболеваемост при децата, както и дребния времеви прозорец в който може да се открие вируса при тях. Няма потребност всеобщото тестване, предизвикало такива обществени разтърсвания да продължава по този метод, а е и скъпо. В учебните заведения би трябвало да има проби, само че по-добре е да се употребяват единствено при възпитаници със признаци или контактни, а най-добре е пробите да се изпращат в лаборатория за qPCR разбор.

Последната тематика, която заслужава да се спомене, са прогнозите на молекулярните биолози за Омикрон. Този вирусен вид е първенец по брой разновидности, толкоз доста, че в действителност заплашват неговото битие. На процедура коронавирусът изчерпа съвсем всички варианти за смяна във значимия S протеин. При Омикрон към този момент става въпрос не толкоз за нови разновидности, а за комбиниране на познати такива и може би рекомбинация с други респираторни вируси. Мутациите са нож с две остриета. Когато те променят мощно генома, може да се стигне до „ генетична злополука “. Многото неточности в РНК на вируса в последна сметка водят до изродяване на популацията и самоограничаване на епидемията. Това неведнъж е следено при други патогени. Нещо сходно се случи, съгласно японските вирусолози, в тяхната страна тъкмо с ковид, и може да се повтори и в световен мащаб. Дали Омикрон е началото на края на пандемията следва да забележим. От практическа позиция за България е по-важно, че Омикрон ще измести по-смъртоносния вариант Делта и на това не трябва да се пречи. Омикрон в действителност има капацитет да довърши имунизацията в страната без повишение на смъртността, най-малко това е оптимистичната алтернатива.

Най-същественият въпрос за близкото бъдеще, на който още не може да се отговори, е дали имунитетът на преболедувалите от Омикрон ще е резистентен към идващия вид на ковид - този, който ще смени Омикрон.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР