В България към момента не са установени случаи на бразилски

В България към момента не са установени случаи на бразилски ...

Нямаме случаи на бразилски и южноафрикански щам на коронавируса


В България към момента не са установени случаи на бразилски и южноафрикански щам на коронавируса. Това съобщи пред БНТ вирусологът проф. Ива Христова, заместник-директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Специалистът припомни думи на здравния министър Костадин Ангелов от няколко дни, че у нас има 33 заразени с британския вариант на коронавируса.

Според нея "в процент от всички положителни проби се търси не само британският вариант, а и всички други основни варианти, които са важни".

В Центъра се работи върху въвеждане на нова методика, нов апарат, което многократно ще се ускори обработването на пробите - седмично вместо 48 ще се обработват 250 проби, и значително ще се понижи себестойността на една проба.

"Предвид изискването на Европейския център за контрол на болестите - поне 5% от положителните проби да бъдат секвенирани, надяваме се да достигнем този процент. Ако в бъдеще броят на положителните проби нарастнe значително, е възможно да не можем да обработваме тези 5%", отбеляза проф. Христова.

Доктор Гергана Николова, общопрактикуващ лекар и член на УС на БЛС, коментира, че има леко покачване на броя на заразените и пада възрастта.

Сложното при ваксинирането е логистиката, заяви д-р Николова. Например, една ампула се поставя на 5 човека и тя трябва да се използва за определено време след отварянето, а често сред записаните за имунизация в деня се оказват хора, които не бива да се ваксинират в момента, каза тя.

"Сериозното ни притеснение е как да бъдем експедитивни... На логистиката се учим в момента", добави д-р Николова.

През изминалите 24 часа у нас са установени 910 нови носители на вируса SARS-CoV-2. Направени са 12 463 теста - 6702 PCR и 5761 антигенни. Положителните случаи са 7.3% от направените изследвания.

Към 6 февруари активните случаи са 20 727.

През денонощието са ваксинирани 2 835 души, а общият брой на имунизираните вече е 56 860.

Битката за живота си изгубиха 30 души.

Източник: fakti.bg