В България, където върховенството на закона е под постоянна заплаха,

...
В България, където върховенството на закона е под постоянна заплаха,
Коментари Харесай

Елена Йончева към Лаура Кьовеши: Кога започвате - за българите европейската прокуратура е символ на надежда


В България, където върховенството на закона е под непрекъсната опасност, жителите чакат работата на европейската прокуратура с неспокойствие, тя е знак на вяра. В тази връзка по кое време ще започнете същинската активност? Това попита Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите, европейския основен прокурор Лаура Кьовеши по време на съвещанието на Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи във вторник. Тя изиска да знае още по какъв начин е проведена работата на прокуратурата, която ще се занимава с доста случаи, тъй че да подсигурява, че европейският бюджет е предпазен. Елена Йончева попита и за неотдавна подписаното съглашение за съдействие с Европол – дали двете институции ще работят по съответни случаи дружно или ще обменят информация.

Бих желала още на следващия ден да стартираме работа, отговори Лаура Кьовеши. Направихме всичко, което зависи от нас, подготвени сме, само че към момента не са избрани всички европейски делегирани прокурори. Някои страни не са почнали процедурата, други са в ход и ще приключат през февруари, сподели още тя. Лаура Кьовеши заяви, че европейската прокуратура ще подпише съглашения и с ОЛАФ, и с Евроюст, с цел да може да се откри тясно съдействие и с тях, с изключение на с Европол, както в обмяната на информация, по този начин и в анализирането на данни и провеждането на образования. Тя чака европейската прокуратура да работи по към 2 000 случая годишно.

Моята работа е да подсигурявам, че европейските прокурори ще са в действителност самостоятелни от националните управляващи, даде обещание още Лаура Кьовеши.

В полемиката комисарят по правораздаване Дидие Рейндерс разяснява – „ Трябва да сме сигурни, че проведената престъпност няма да се възползва от средствата от европейския бюджет и фонда за въстановяване. “ За нас е значимо европейската прокуратура да стартира по-скоро работа, сподели той. Според Дидие Рейндерс опцията финансирането да бъде употребявано по-бързо и по-гъвкаво от държавите-членки усилва риска, заради което европейската прокуратура ще играе значима роля. Тя би трябвало да подсигурява, че всяко евро ще бъде изхарчено за справяне с рецесията.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР