В България гледаме сериал на националното унижение. Какво точно прави

...
В България гледаме сериал на националното унижение. Какво точно прави
Коментари Харесай

Предателство: как България се самоунижава пред Русия -

В България гледаме сериал на националното оскърбление. Какво тъкмо прави служебното държавно управление и за какво София по този начин се самоунижава пред Москва?

Коментар от Веселин Стойнев за Дойче веле:

Безкраен сериал на националното оскърбление е упованието на служебното държавно управление да се контракти с Газпром. Първо разгласи курса към връщане на газовата взаимозависимост за неминуем, без да убеди обществеността, че няма други благоприятни условия да обезпечи по-евтин газ. И към този момент цялостен месец не дава нито едно число по какъв начин тъкмо съветският газ би бил по-евтин и в случай че въобще - с какъв брой. Енергийният министър Росен Христов пък - в опит да се оправдае, че и в Европа заплащат в рубли на Газпром - явно не прави разлика сред частни и държавни компании и даже не знае, че Булгаргаз, на която е принципал посредством Българския енергиен холдинг, е държавна.

После военният министър, без въобще таман на него да му е работа, съобщи, че България ще загуби възможен арбитраж с Газпром за неполучените количества газ от май до момента. За същото в Русия полковник Димитър Стоянов незабавно би отишъл на боен арбитражен съд.

Епизоди на самоунижението

За да се докара предателската работа до дъно, министър председателят Гълъб Донев сподели, че държавното управление водело диалозите с Газпром без тази уговорка - т.е., арбитражът е въпрос на бъдеще, в случай че въобще го има. И в устрема си да получаваме газ до края на контракта, който дори да разсрочим с още няколко месеца поради пропуснатите доставки, министър председателят въобще не счита да изиска от съветската страна да се откаже от възможни искания към нас, задето ни е спряла кранчето. Всъщност, Гълъб Донев по този начин и не можа да изясни в обширното си изявление за БиТиВи с кого тъкмо се водят диалози " на високо равнище " в Газпром и дали въобще те са почнали. Правителството бе сложило ултиматум на Газпром до края на деня в понеделник да дефинира човек за договаряния с България, само че оттова даже на равнище пазач не сметнаха за нужно да отговорят. Това бе и финалният до момента епизод от самоунижението, пред който бледнеят даже образците на литературната класика.

Опит за прикриване на излагацията с спешен пиар направи принципалът на служебния кабинет Румен Радев. Президентът се срещна с шефове на гръцките компании, изграждащи терминала за полутечен газ в Александруполис, в който България взе участие с 20%. По думите на министър Христов е реализирано " кардинално съглашение " за удвояване на потенциала за България до 1 милиарда куб.м. газ. От гръцките компании пък споделиха, че съгласно тях България би трябвало да има приоритет, което дава още по-ниско равнище на " кардиналното съглашение ".

Разбира се, терминалът в Александруполис ще бъде главен плацдарм за българската газова самостоятелност и акционерното присъединяване в него, както и разширението на употребените количества, които при остатък даже можем да търгуваме, са изцяло верни стъпки на българските държавни управления до момента. Въпросът е, че тази зима от този терминал няма да потече газ към България - най-рано през идната. А показното мероприятие в този момент имаше за цел да убеди публиката, че до момента в който " неизбежно " сме се обърнали на изток, се диверсифицираме интензивно от юг. Със същата цел Румен Радев одобри преди две седмици управленията на фирмите, виновни за интерконектора Комотини-Стара Загора - с цел да обещаят " кардинално " за следващ път, че по тръбата ще потече газ към България от 1 октомври.

Как да се предотврати измяната

Междувременно под прозорците на президента и държавното управление от време на време се събират митинги против завоя към Газпром. Последният подобен митинг, почнал в понеделник, е под формата на непрекъснат палатков лагер пред " Дондуков " 1. Въпреки че тези цивилен прояви не са изключително всеобщи, медийното им въздействие е огромно и като че ли е една от аргументите лицата на премиера и на енергийния министър да наподобяват неуверени и гузни от екрана.

Другата причина вероятно е, че тези хора не са по този начин обиграни фарисеи като мнозина други петоколонници, които десетилетия наред сполучливо държаха България под газовия ботуш на Кремъл. Вътре в себе си Донев и Христов наподобява към момента най-малко малко се борят с осъществяването на поръчката и се срамят, когато приказват откровени нелепости. Но тъкмо такива хора - пристигнали отнякъде и за малко, са най-удобни за поръчителите. Свършат ли мръсната работа, ще бъдат изхвърлени като торбички за отпадък. Те го знаят доста добре и по тази причина изпитват боязън. Няма цена, която да пребори страха - той пръв ще съобщи поръчителите. И който желае да предотврати измяната, би трябвало да накара предателите доста, доста да се опасяват.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР