В австралийската столица Канбера комисарят по въпросите на търговията Сесилия

...
В австралийската столица Канбера комисарят по въпросите на търговията Сесилия
Коментари Харесай

ЕС и Австралия започват преговори за широкообхватно търговско споразумение


В австралийската столица Канбера комисарят по въпросите на търговията Сесилия Малмстрьом дружно с министър-председателя на Австралия Малкълм Търнбул и австралийския министър на търговията Стивън Чиобо публично започнаха на 18 юни договаряния за всеобхватно и амбициозно комерсиално съглашение сред Европейски Съюз и Австралия.

Целта на договарянията е да се отстранен пречките пред търговията със артикули и услуги, да се основат благоприятни условия за дребните и огромните предприятия, както и да бъдат избрани амбициозни правила в духа на другите търговски съглашения на Европейски Съюз, като по този метод се способства за придаването на нов образ на международната търговия.

Започването на договаряния с Австралия е част от програмата на Европейски Съюз за отворена и обективна търговия. Те стартират след приключването на договарянията с Япония през предходната година и с Мексико напролет на тази година, както и след влизането в действие на комерсиалното съглашение сред Европейски Съюз и Канада през септември предходната година. С бъдещото съглашение сред Европейски Съюз и Австралия ще се затвърди още повече ангажираността на Европейски Съюз в азиатско-тихоокеанския район.

Комисарят по въпросите на търговията Сесилия Малмстрьом съобщи: „ С неспокойствие чакам да прибавим Австралия към все по-широкия кръг от наши търговски сътрудници — съидейници. Във време, изпълнено със съществени провокации, е насърчителен фактът, че Австралия споделя уговорката ни в поддръжка на стратегия в региона на търговията, която насочва позитивно обръщение, и разбирането, че положителните търговски съглашения са от изгода и за двете страни. Резултатът от провежданите от нас договаряния ще бъде съглашение, което предлага ясни преимущества както за Европейски Съюз, по този начин и за Австралия. Така ще се усилят икономическите благоприятни условия както за огромните, по този начин и за дребните предприятия, и ще се насърчи основаването на работни места. “

Първият формален кръг от договарянията сред екипите от договарящи на двете страни ще се организира в Брюксел от 2 до 6 юли.

Австралия е една от отбелязващите максимален напредък развити стопански системи в света. Тя дружно с 10 други страни от Тихоокеанския район неотдавна контракти всеобхватното и прогресивно Транстихоокеанско партньорство (CPTPP). Бъдещото съглашение сред Европейски Съюз и Австралия ще разреши на европейските предприятия да се конкурират при идентични условия с предприятията от страните, с които Австралия към този момент има търговски съглашения.

Европейски Съюз към този момент е вторият по величина търговски сътрудник на Австралия. Двустранната търговия със артикули сред Европейски Съюз и Австралия пораства с непрекъснати темпове през последните години, като предходната година доближи съвсем 48 милиарда евро. Секторите, от които се образува по-голямата част от износа на Европейски Съюз за Австралия, са транспортно съоръжение, машини и апарати, химикали, храни и услуги. Двустранната търговия с услуги възлиза на към 28 милиарда евро. Чрез съглашението търговията със артикули сред двете страни сътрудници би могла да се усили с над една трета. На разположение онлайн е информация за договарянията, в това число информативен документ, образци за дребни експортьори, статистически данни и други материали.

По време на визитата си в Австралия комисар Малмстрьом има планувани срещи и с генерал- губернатора на Австралия Питър Косгроув, министъра на външните работи Джули Бишоп, министъра на земеделието Дейвид Литълпрауд, както и с членове на опозицията. В рамките на визитата е планувано тя да изнесе в Австралийския народен университет лекция от поредицата „ Роберт Шуман “ за 2018 година, озаглавена ЕС—А встралия: международен алианс за търговия.

Комисар Малмстрьом взе участие в кръгла маса с австралийски представители на бизнеса и има срещи с представители на европейски предприятия, които реализират активност в Австралия. Заедно с посланика на Европейски Съюз Майкъл Пълч комисарят ще има опция да се срещне и с представители на австралийското гражданско общество, в това число с представители на IP/18/4164 организации, работещи в региона на климата и отбраната на правата на индивида, на синдикални организации и на университетските среди.

Докато във вторник е в Сидни, тя ще посети седалището на инкубатора за започващи предприятия в региона на високите технологии „ Cicada Innovations “, където ще се срещне със започващи предприятия, които работят в области като роботиката, идващото потомство безжични технологии и медицинските консумативи.

След визитата в Австралия комисар Малмстрьом ще посети Уелингтън, където в четвъртък (21 юни) ще сложи началото на комерсиалните договаряния сред Европейски Съюз и Нова Зеландия.

На 22 май Съветът на Европейския съюз одобри решение за разрешаване на започването напреговори за комерсиално съглашение сред Европейски Съюз и Австралия. До момента Европейски Съюз и Австралия осъществяваха своите търговски и стопански връзки в Рамката за партньорство сред Европейски Съюз и Австралия от 2008 година
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР