В Австралия и Република Южна Африка (РЮА) започна изграждането на

...
В Австралия и Република Южна Африка (РЮА) започна изграждането на
Коментари Харесай

Започна строежът на най-големия радиотелескоп в света

В Австралия и Република Южна Африка (РЮА) стартира построяването на най-големия в света радиотелескоп SKA (Square Kilometer Array), оповестява Българска телеграфна агенция.

Строителството започва в региона Мърчисън в Западна Австралия, както и в региона Кару в РЮА. Предполага се, че до 2024 година четири параболични антени в Австралия и шест антенни станции в РЮА ще проработят като базов телескоп, след което антенната мрежа ще бъде разширена. Пълният старт на SKA е плануван за 2028 година

„ Работата по плана продължава към този момент 30 години ", споделя изпълнителният шеф Филип Даймънд. Той добавя, че през първото десетилетие са създадени хрумвания и концептуални основи, през идващите 10 години са основани технологии. " След това стартира детайлно планиране, обезпечаване на сигурността на оборудванията, основаване на интернационален консорциум и обсерватория, както и набиране на средства за започване на работа, “ изяснява Даймънд.

В окончателния си тип радиотелескопът SKA ще се състои от 3000 обособени антени, комбинирани, с цел да образуват гигантска виртуална антена с повърхност от един квадратен километър. Първите хрумвания за подобен величествен план се появиха при започване на 90-те години на предишния век, само че окончателният тип на SKA беше утвърден едвам през 2012 година

Първоначално Репбулика Южна Африка, Нова Зеландия и Австралия се бориха за правото да одобряват този телескоп. В резултат на това планът беше разграничен на две елементи - южноафриканската MeerKAT и австралийската SKA-Low. Централата се намира във Англия.

Предполага се, че телескопът ще способства за решаването на фундаментални въпроси на астрофизиката за произхода и еволюцията на Вселената. Например, високата сензитивност на телескопа ще направи допустимо откриването на доста слаби радиосигнали от галактически източници на милиарди светлинни години от Земята, в това число сигнали, предавани през първите неколкостотин милиона години след Големия гърмеж.

Изграждането и употребата на телескопа се ръководи от интернационалния консорциум SKAO, който към този момент включва осем страни: Република Южна Африка, Австралия, Англия, Китай, Италия, Нидерландия, Португалия и Швейцария. В развой на присъединение са Франция, Испания и Германия. Канада, Индия, Швеция, Южна Корея и Япония също са изявили по-рано предпочитание да вземат участие в плана.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР