в Австралия е загубил повече от половината от коралите си

...
в Австралия е загубил повече от половината от коралите си
Коментари Харесай

Големият бариерен риф постепенно изчезва

в Австралия е изгубил повече от половината от коралите си от 1995 година насам заради, провокирано от изменението на климата, откри изследване.
Учените са открили, че фрапантно в най-голямата рифова система в света, съобщи БГНЕС, цитирайки Би Би Си.
 Трансплантираха корали в Големия бариерен риф Трансплантираха корали в Големия бариерен риф
Яйца на корали бяха сполучливо трансплантирани в Големия бариерен риф, оповестиха австралийските учени, участващи в план, за който се на...
" Няма време за губене - би трябвало внезапно да понижим излъчванията на парникови газове допустимо най-скоро ", споделиха откривателите.
Изследването, оповестено в списанието „ Proceedings of the Royal Society B ”, е извършено от океанолози в Центъра за научни проучвания на кораловите рифове в Куинсланд, уточни организацията и показа резултатите.
Учените оцениха здравето и размера на кораловите колонии в рифа от 1995 до 2017 година
Те разкрили, че популациите са намалели с повече от 50% при всички размери и типове корали, само че изключително застрашени от изгубване са огромните структурни типове, които нормално са местообитания за риби и други морски жители.
Проф. Тери Хюз, съавтор на проучването, съобщи, че тези типове корали са били " най-силно наранени " от всеобщите избелвания, които са развалили две трети от рифа.
 Големият бариерен риф е на смъртен одър (СНИМКИ) Големият бариерен риф е на смъртен одър (СНИМКИ)
След 25 млн. години живот едно от чудесата на природата – Големият бариерен риф, умря. Със заглавия от този вид редица западни...
се случва, когато коралите под стрес изхвърлят водораслите - известни като зооксантели - които им придават цвят и по този начин последователно умират.
Коралите могат да се възстановят, в случай че изискванията се възстановяват, само че това може да отнеме десетилетия.
Проучване през 2019 година откри, че развалените коралови колонии са се борили да се регенерират откакто множеството възрастни корали са починали.
" Нашите резултати демонстрират способността на да се възвръща, само че неговата резистентност е компрометирана спрямо предишното, защото има по-малко бебета корали и по-малко възрастни, способни да се размножат ".
Разпростиращ се на над 2300 км. Големият бариерен риф е разгласен за обект на международното завещание през 1981 година поради „ голямото научно и естествено значение “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР