В апогея на нейното величие Източноримската империя е ударена от

...
В апогея на нейното величие Източноримската империя е ударена от
Коментари Харесай

Римската империя е загинала от една бактерия?

В апогея на нейното великолепие Източноримската империя е ударена от невероятен зложелател. Половината от популацията измира от чума - зараза, провокирана от една бактерия. Някои учени виждат паралели с днешно време.

Юстиниан I е воден от една огромна цел: да разшири своите владения. Той управлявал Източноримската империя (Византия). Императорът имал многочислени вътрешни и външни противници, само че в последна сметка бил надвит от един дребен и непредвиден зложелател – през 6 век н.е. Византия е нападната от бълхи и плъхове, които разнесли болести по хората, предава " Дойче веле ".

Много от тях умират от незнайна до тогава зараза - страдат от висока температура и кашлица с кървави храчки. Чумата. Самият Юстиниан се заразява от чума. Той съумява да оцелее, само че единствено с цел да види по какъв начин умира неговата империя.

Някои историци допускат, че епидемията от чума е била провокирана от радикална смяна в климата на Земята. Това твърди и професорът от университета в Оклахома Кайл Харпър. В книгата си „ Фатум: Климатът и залезът на Римската империя " той разказва връзката сред климата, заболяванията и историческото развиване на антични империи.

Поредица от вулканични експлоадирания провокирала невиждано от хилядолетия захлаждане на Земята. Бактерията Yersinia pestis, която лишава живота на съвсем половината население на Византия, се популяризира по-добре в студеното време. Така студените години в оня интервал се оказват идеална причина за експлоадирането на болестта.

Глобализацията ускорява разпространението на болестите

Изграждането на доста пътища по времето на Юстиниан I подкрепя хората да пътуват, както в никакъв случай преди този момент. Търговията се разраства, само че с нея все по-свободно пътуват и причинителите на болесттите, включително на малария, едра шарка и чума. До седми век, след няколко талази на чумата, популацията на Европа понижава на половина.

Тогава до Средиземно море доближават арабите, които като номадски народ съумяват да избегнат епидемията. По този метод, съгласно Харпър, измененията в климата, довели до разнообразни епидемии, предначертават края на Римската империя и на политическите развития отсега нататък.

Значението, която Харпър отдава на климата, съгласно мнозина е пресилено. Още преди 535 година Римската империя към този момент е изгубила част от своя искра и мощност, а схизмата е довела до разделяне. Климатът „ построява декора на това, което се случва, само че не написа действието ", отбелязва в тази връзка „ Франкфуртер Алгемайне Цайтунг ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР