В Агенцията за социално подпомагане започна приемането на заявления за

...
В Агенцията за социално подпомагане започна приемането на заявления за
Коментари Харесай

За еднократна помощ могат да кандидатстват родители, с доход до 610 лв. на член от домакинството

В Агенцията за обществено подкрепяне стартира приемането на заявки за приемане на еднократна помощ от 375 лв. за родители в неплатен отпуск , оповестиха от Агенцията за обществено подкрепяне (АСП).

Еднократната парична помощ се отпуска поради удължаването на периода на изключителното състояние и възходящия брой фамилии с деца, затруднени да задоволят своите здравни, комунално-битови или други жизненоважни потребности .
 Нов пакет от ограничения за поддръжка на стопанската система разискват в Тристранката
Нов пакет от ограничения за поддръжка на стопанската система разискват в Тристранката

Повишиха цената на нощния труд от 1 януари 2021 година

Заради удълженото изключително състояние доста родители излизат в неплатен отпуск. Помощта ще се отпуска еднократно помощ по член 16 от Правилника за използване на Закона за обществено подкрепяне (ППЗСП) в оптимален размер. Тя ще бъде в границите на бюджета на Агенцията за обществено подкрепяне за 2020 година, пишат от АСП.

Предвидено е от тази опция да се възползват фамилии с деца до 12-годишна възраст, в които все още на заявяване на помощта двамата или единият от родителите, или родителят, отглеждащ самичък дете, няма/т право на заплатен отпуск или то към този момент е осъществено, и употребяват неплатен отпуск от най-малко общо 20 работни дни заради неспособност за обезпечаване от работодателя осъществяване на отдалечена работа от у дома, без значение от началната дата на започване на отпуска.

Еднократната финансова помощ ще се получава съгласно подоходен аршин. Месечният приход на член от фамилията не би трябвало да надвишава 610 лева Важно изискване е родителите да нямат други приходи от наеми, услуги или спомагателни трудови приходи. За да получат тази еднократна помощ родителите би трябвало през 2020 година да не са получавали еднократна помощ по член 16 от Правилника за използване на Закона за обществено подкрепяне .

Нямат право на тази еднократна помощ родители, които са включени в схемата 60/40 и да са изчерпали платения си отпуск.

Двамата родители или родителят, отглеждащ самичък дете, би трябвало да са били обезпечавани през последните 6 месеца . Помощта може да бъде отпусната, в случай че детето/децата от фамилията са посещавали детска градина или учебно заведение преди 13 март 2020 година

Кандидатстването за разпределяне на еднократната помощ стартира от през днешния ден - 14 април 2020 година Заявления могат да се подават в дирекциите " Социално подкрепяне " по сегашен адрес, както и посредством Системата за несъмнено електронно връчване, по пощата с уведомление за снабдяване и на [email protected]. Подробна информация за това можете да намерите на страницата на Агенцията в графа " Коронавирус Коронавирус 19 ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР