В Адриатика всичко се променя след 1492 г. Дотогава това

...
В Адриатика всичко се променя след 1492 г. Дотогава това
Коментари Харесай

Поемете на път към това забравено кътче от Средиземно море

В Адриатика всичко се трансформира след 1492 година Дотогава това съвсем забравено сега море е един от географските и стопански стълбове на света.

Търговията протичала от изток към Венеция, най-голямата морска мощ по това време, и през Триест и Дубровник от Балканите и Централна Европа. Империи и нашественици от епохи са белязали беговете му – от гърците и илирийците през етруските и римляните до османците и византийците.

Но откакто Колумб разкрил Новия свят, вниманието на кралете и приключенците се насочило на запад, спомагайки за възхода на страни, като Испания и Португалия, които били в положителни позиции за имперски завършения в Атлантическия океан. Превъзходството на Адриатика почнало да отслабва.

За такава огромна историческа сцена Адриатическо море не е с впечатляващи размери – към една пета от Северно море, с дължина от едвам 800 километра и 200 километра в най-широката си точка.

Италия оформя западния му край, Хърватия – по-голямата част от източното крайбрежие, само че изход към морето имат също Албания, Словения, Черна гора и Босна и Херцеговина. Границите на тези страни са се променяли през вековете, а техните култури, езици, храна, изкуство и вяра – католическа, православна, ислям, са се смесвали и променяли през вековете.

В Истрия, Хърватия, ще откриете паста и гулаш в менюто, завещание от венецианското и австро-унгарското минало. На най-северното адриатическо крайбрежие на Италия - в Равена, ще видите едни от най-великолепните византийски монументи в Европа, а в Пулия, на юг, ще се насладите на испански барок.

Областта е много разнородна и в географски проект. Адриатическото крайбрежие на Италия е най-вече равнинно или хълмисто, обградено от лагуни и дълги плажове, до момента в който огромна част от крайбрежието на Хърватия и Черна гора е заето от планини, острови и тесни морски заливи.

Как тогава да посетите толкоз разнообразна област? Daily Telegraph предлага пет метода към Адриатика – от круизни плавания до наслаждаване на културата, храната и плажовете. Вижте по какъв начин да се възползвате оптимално от всяка една категория.

Храна и вино

Адриатика предлага огромно многообразие от риби и морска храна, наред с плодовете от плодородната вътрешна част. В това отношение изпъкват две области. Пулия в Италия впечатлява с отличителната си кухня. Отвъд рибата тя включва паста, изискани сирена, вкусни типове самун, печено месо и чудесни плодове и зеленчуци.

В Хърватия Истрия е също толкоз отличителна, посредством частично на австро-унгарското завещание. Менюто комбинира кнедли с вкусна паста. Черните трюфели в региона, зехтинът и вкусната шунка също ще задоволят и най-изискания усет.

Вината в района също усъвършенстват качеството си, изключително бялото вино „ Малвазия “, алено вино, като „ Теран “, и сладките „ Мускат Ружа “ и „ Малвазия “.

Култура

Културата на Адриатика е толкоз разнообразна, че си коства да платите, с цел да се включите в обиколка с гид, съгласно характерните ви културни ползи. Обиколката на Имперската Ривиера включва направления в Италия, Словения и Хърватия с насочна точка Триест по пътя на хабсбургите в северната част на Адриатика.

По на юг, обиколката на Пулия изследва норманското завещание на региона и богатата й барокова архитектура. Предлагат се и културни обиколки на Сплит, Далмация и Дубровник.

Плажове

Италианското адриатическо крайбрежие южно от Равена е заобиколено от плажове и курорти – от огромните центрове Римини и Ричоне до по-традиционни фамилни курорти, като Сан Бенедето и девствените пясъци на Пунта Адерчи покрай Васто.

Най-добрите плажове обаче се намират на юг, в Пулия. Местните избират селцата Пунта Проскиуто и Торе Колимена или пясъците южно от Аветрана и Мандурия.

Избягайте от оживените градове в района през лятото, като наемете вила или го посетите отвън сезона – водата е топла даже през октомври.

Круизи

Повечето круизни компании включват круизи по Адриатическо и Средиземно море, като всекидневно се посещават Венеция и Дубровник, както и едно-две по-малки пристанища сред огромни градове, като Барселона и Атина.

P&O да вземем за пример предлага няколко плавания през 2017 година, включващи седем нощувки в Хърватия и Италия, при които се посещават Венеция, Дубровник, Сплит и Равена.

Но в случай че желаете да изследвате региона радикално, изберете дребни корабни оператори, като Windstar, който предлага 11-дневно корабоплаване „ Перлите на Адриатическо море “ с посещаване на Венеция, Задар и Дубровник в Хърватия, Пиран в Словения, Бари и Бриндиси в Италия, Корфу в Гърция и Котор в Черна гора.

Или комбинирайте музика и просвета с 10-дневния маршрут на Noble Caledonia, включващ пътешестване сред Венеция и Дубровник през Равена, Анкона, Лече, Котор, Хвар и Коркула.

Плаване

Адриатика разполага с над 1200 острова и не е изненадващо, че Хърватия е водещата дестинация за яхтени ваканции в Средиземно море.

Спокойните води са идеални за новаци, само че относително високите приливи и двата мощни бриза – бора и сироко, в намерено море са предизвикателство за приключените ветроходци.

Туристите могат елементарно да наемат лодки, нормално за една седмица, дружно с шкипер. Дубровник е главната база за ветроходство в Южна Дамлация, Сплит – за островите в централната част на Далмация, а Биоград на Мору – за островите в северната част на Далмация.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР