В 9.00 българско време на територията на Обединеното кралство ще

...
В 9.00 българско време на територията на Обединеното кралство ще
Коментари Харесай

В Обединеното кралство ще отворят 35 секции за гласуване

В 9.00 българско време на територията на Обединеното кралство ще отворят 35 секции за гласоподаване в българските парламентарни избори. Към изборите има огромен интерес от страна на пребиваващите на Острова българи.

Имаше оферти за разкриване на близо 90 секции, само че бяха разкрити единствено 35, което е съобразено с Избирателния кодекс за страни отвън Европейски Съюз, защото Обединеното кралство излезе от блока при започване на годината.

От българското посолство в Лондон взеха решението за секциите въз основата на четири съществени критерия: брой на подадени заявки за гласоподаване, брой на импортирани документи са уседналост по райони, географско систематизиране и брой на гласувалите в предходни избори.

 Не всички българи останаха удовлетворени, тъй като на някои ще се наложи да пътуват по-дълго време до утвърдените секции, само че по принцип те са определени по този начин, че всички жители да могат да стигат до тях в границите на един час.

 В петък се сътвори напрежение към секцията в Лутън във връзка на спор към промяна на ръководителят на тамошната комисия от ЦИК, даже се появиха подозрения дали секцията ще отвори в уречения ден и час, само че откакто новопредложеният ръководител се отдръпна, секцията към този момент е подготвена да приема гласоподаватели.

Най-много са изборните секции в Лондон – 13 на брой. С изключение на две секции в Шотландия и по една в Уелс и Северна Ирландия, всички останали секции са разпределени на територията на Англия. Изборите се организират в условия на локдаун, което в допълнение може да сътвори усложнения, макар уверенията, че английските управляващи и полицията са осведомени по места.

Гласуването би трябвало да завърши в 22.00 часа българско време.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР