В 71-ата Национална молитвена закуска, която се провежда днес, ще

...
В 71-ата Национална молитвена закуска, която се провежда днес, ще
Коментари Харесай

Иван Гешев ще участва в Националната молитвена закуска в САЩ

В 71-ата Национална молитвена закуска, която се организира през днешния ден, ще взе участие основният прокурор Иван Гешев, оповестиха от прокуратурата.
Днес се организира 71-ата Национална молитвена закуска в Съединени американски щати. Тя дава конгрес за американски и международни водачи да се съберат на едно място най-малко един път в годината, на което в неофициален разговор да обсъдят значими политически и обществени въпроси, и да насочат думи за това, че човечеството би трябвало да живее в мир и съгласие. Денят е белязан от поредност от срещи и събития, на които гостите могат да участват. Основни представители на Националната молитвена закуска по традиция са президентът на Съединени американски щати и изтъкната с публичната си активност персона, която остава в загадка до деня на самото събитие. През 1994 година главен представител е била Майка Тереза, а през 2006 година - ирландският артист Боно.

Представители от България са поканени за първи път да участват на Националната молитвена закуска на 31 януари 1991 година, когато президент на Съединени американски щати е Джордж Буш. В нея вземат участие посланикът на България в Съединени американски щати по това време Огнян Пишев и депутатът Елена Поптодорова, напомня Българска телеграфна агенция. 
От 1991 година до през днешния ден в молитвените закуски от България са взели участие министри, заместник-министри, депутати, кметове, предприемачи. Бившият народен представител от ГЕРБ Пламен Нунев е участвал на осем молитвени закуски – през 2011 година, 2012 година, и от 2014 до 2019 година. Цветан Цветанов е взел участие в шест молитвени закуски от 2014 до 2019 година.
Дългогодишният ни дипломат в Съединени американски щати, професионален посланик и сегашен вицепрезидент на Атлантическия клуб в България Елена Поптодорова описа за Българска телеграфна агенция по какъв начин протича и какво съставлява Националната молитвена закуска. През годините тя е взела присъединяване в 10 молитвени закуски.

Поптодорова изясни, че първите молитвени закуски на демократи и републиканци са били за да се обединят напъните против руската опасност. След това в годините събитието се развива, като има непрекъснато настояща национална организация, която е виновна за подготовката му. За обособените страни има отговорници, те имат задачата да наберат подобаващи участници, които след това оферират на комитета по организацията на закуската. „ Търсят се постоянно хора от настоящата власт със особено желание към министри на защитата, на вътрешните работи, като задачата е да се търси единодушие, взаимна поддръжка и съгласие по най-острите проблеми на сигурността “, уточни Елена Поптодорова.
По думите ѝ у нас, от страна на някои български участници, доста се пресилва политическият темперамент на събитието, като съгласно нея то има по скоро символично-ритуален темперамент.
Тя описа, че до момента молитвената закуска се е провеждала в хoтел „ Хилтън “ във Вашингтон. Около 3000 посетители се настаняват в огромна бална зала на маси от по 10 души, на всяка от които има конгресмен или сенатор, самобитен хазаин от американска страна. В залата има сцена, на която седи президентът, който също е поканен, той не е хазаин. Заедно с него са първата дама и други значими посетители. Има и прилежаща зала, в която на екран гледат речта на президента към 2000 души, които са по-редови участници. След като президентът си тръгне, събитието има продължение. По групи, по райони се събират формалните посетители, като българските участници постоянно са били в група Югоизточна Европа. Представител на американската администрация взе участие в тези групи и приказва по въпросите и проблемите на съответните райони.
Поптодорова посочи, че тази година събитието е променено от съображения за сигурност. По нейна информация, същинската молитвена закуска ще бъде в народен, американски състав, и в нея ще вземат участие не повече от 300 души. Речта на президента Джо Байдън ще се излъчва онлайн в друга зала, където са останалите посетители на събитието.
На 71-ата Национална молитвена закуска, която се организира през днешния ден, ще взе участие основният прокурор Иван Гешев, оповестиха от прокуратурата.
Националната молитвена закуска датира още от неофициалните молитвени срещи, извършени от конгресмени през 1942 година по време Втората международна война (1939-1945). От 1953 година, в началото наричана президентска, тя се провежда годишно през първия четвъртък на месец февруари по самодейност на религиозната организация " Фондация за съгласие “. От 2023 година Националната молитвена закуска се провежда от новосъздадената Национална фондация за молитвена закуска, отпред с някогашния сенатор Марк Прайър. Всеки настоящ президент на Съединени американски щати е взел участие в най-малко една Национална молитвена закуска по време на своя мандат.
От 1991 година съставът на българската делегация за молитвената закуска е предлаган от доктор Мария Каназирска и брачна половинка ѝ проф. Петър Василев - семейство лекари, емигрирали в Съединени американски щати през 1983 година. След гибелта на Петър Василев в правенето на състава на делегацията се включва синът им - Михаил Василев. От 1991 година до през днешния ден в молитвените закуски от България са взели участие министри, заместник-министри, депутати, кметове, предприемачи и други. Бившият народен представител от ГЕРБ Пламен Нунев е участвал на осем молитвени закуски – през 2011 година, 2012 година, и от 2014 година до 2019 година, Цветан Цветанов е взел участие в шест молитвени закуски от 2014 година до 2019 година.
Източник: Българска телеграфна агенция
Следвайте " Гласове " в
 
 
02 Фев 20232102 Фев 20231302 Фев 202324102 Фев 202341301 Фев 2023171001 Фев 2023610КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани22 Яну 2023332011 Яну 2023205628 Яну 2023246426 Яну 2023476
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР