В 27-ия ден на протести в София движението в града

...
В 27-ия ден на протести в София движението в града
Коментари Харесай

27-и ден на протести в столицата

В 27-ия ден на митинги в София придвижването в града е блокирано на три основни места - " Орлов мост ", кръстовището при ректората на Софийския университет " Свети Климент Охридски " и това при площад " Независимост ". Полицейското наличие там е засилено. Обстановката е спокойна, заяви БНР.

Минути преди 21 ч. Велислав Минеков от т. н. " Отровно трио " заяви на хората, събрали се пред Президентството, за блокирания път към Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево " . Новината беше посрещната с бурни аплодисменти.
 Протестиращи блокираха автомагистрала Обновена
Протестиращи блокираха автомагистрала " Марица " при Свиленград

Образуват се километрични опашки от коли и камиони

Минеков заяви още, че основният прокурор Иван Гешев е нараснал защитата си с още 13 души, което щяло да коства 1 милион лв. на данъкоплатците. Това провокира недоволството на събралите се хора пред Президентството.

Те се заканиха да посрещнат Бойко Борисов на " Цариградско шосе " за конференцията, на която ГЕРБ събира актива си.

 Борисов събира актива, тематиката остава незнайна
Борисов събира актива, тематиката остава незнайна

Срещата е в сряда, 5 август

Проведе се и обичайното шествие на протестиращите в центъра на София. То стартира минути след 21 ч. Протестиращите пред Президентството минаха за към 20 минути през бул. " Цар Освободител " до " Орлов Мост ". За малко беше блокирано кръстовището с ул. " Г. С. Раковски ". Движението по бул. " Дондуков " е освободено

По-рано през днешния ден стана ясно, че общо 5 души са оповестили гладна стачка в палатковия лагер пред Министерски съвет.

Един от тях към този момент 5 денонощия не се храни и не пие вода. Състоянието му не е по никакъв начин леко, обясниха протестиращи с него в палатките. През деня е бил прегледан и от доктор, само че макар рекомендациите им Владимир Генов ще продължи да гладува и да не приема течности:
 Петима протестиращи оповестиха гладна стачка пред Министерския съвет
Петима протестиращи оповестиха гладна стачка пред Министерския съвет

Мъж пети ден не приема и вода

" Не мога да дефинирам самичък положението си, мога да кажа, че се появиха болки в бъбреците. Преценил съм, че това е метод да предизвикам тези насреща да създадат нещо, което се желае от всички нас. За мен има по-важни неща от здравето ", сподели той и посочи:

" За първи път стачкувам с подобен тип митинг, протестирал съм по други способи . И разбрах, че единствено с кряскане през мегафон и търсене на правдивост не става, би трябвало да се търси и по различен метод. Реших, че това е методът! Това са дела и за тях си коства безусловно всичко ".

Исканията са добре известни: Оставка на държавното управление и на основния прокурор, отдалечено и машинно гласоподаване и привикване на Велико национално заседание за промени в конституцията.

Спокойна е ситуацията на " Орлов мост " към 21 часа. Малка група от десетина протестиращи се насочи към постройката на Българска национална телевизия с апели за оставка на генералния шеф на малкия екран Емил Кошлуков и искане за достъп до националния ефир, с цел да изразят мнението и настояванията си. Те снимат диалозите си с защитата на малкия екран, която не ги позволява до постройката.

В палатковия лагер на " Орлов мост " се прожектират филми. Звучат гайди и тъпани. Протестиращи са сложили и пощенска кутия, в която събират послания към депутатите и ръководещите.

Мнозина от идващите на митинга минават праз моста, влизат сред палатките и беседват с протестиращите, които нощуват в тях, и не престават по улицата нагоре към идващия палатков лагер.

Хората от палатките са безапелационни, че няма да се откажат от настояванията си за цялостна смяна на системата и оставка на държавното управление и основния прокурор.

" Няма да се предадем и ще стоим до дъно ", показа протестиращ пред БНР.

По традиция на " Орлов мост " идват доста младежи дружно с дребните си деца, които карат колелета, играят и рисуват.

Автобусите обръщат преди " Орлов мост " и се връщат назад по бул. " Цариградско шосе ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР