В 13.00 часа днес започва извънредното заседание на 47-ия парламент,

...
В 13.00 часа днес започва извънредното заседание на 47-ия парламент,
Коментари Харесай

Новият кабинет: Парламентът избра правителството "Петков"

В 13.00 часа през днешния ден стартира изключителното съвещание на 47-ия парламент, на което той би трябвало да избере създателя на " Продължаваме промяната " Кирил Петков за министър председател, да одобри структурата и да утвърди състава на препоръчаното държавно управление. " Дневник " следи и предава събитията онлайн.

Какъв е съставът на проектокабинета вижте
Какво написа в съдружното съглашение четете
.

16:07Със 134 гласа " за " и 104 " срещу " Народното събрание утвърди структурата на новия Министерски съвет.

" За " бяха " Продължаваме промяната ", " Българска социалистическа партия за България ", " ИТН " и " Демократична България ", а " срещу " - ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и " Възраждане ".

Министерствата са общо деветнадесет. Министерството на стопанската система се разделя на Министерство на стопанската система и промишлеността и на Министерство на растежа и нововъведенията. Ще има и Министерство на електронното ръководство.

Критиките на ГЕРБ бяха, че Европа и младежта липсват, а повече министерства е имал единствено кабинетът " Луканов ".16:00Със 134 гласа " за " Народното събрание избра Кирил Петков за премиерПарламентът избра Кирил Петков от " Продължаваме промяната " за министър-председател. " За " гласоподаваха 134 народни представители от " Продължаваме промяната ", " Българска социалистическа партия за България ", " ИТН " и " Демократична България ", срещу бяха 104 депутати от ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и " Възраждане ".

В пояснение на негативен избор Петър Николов разгласи, че е дал своя вот против Кирил Петков, тъй като е червен.15:55 " Чухме думи за това, че е коалиция на омразата, че е ляволиберална коалиция, че е " орел рак и щука " и от несъвместими партии, че насаждаме боязън и ще размажем опозицията. В основата на тази коалиция стои дълбока антикорупционна стратегия, която е задоволително и толкоз нужна на българското общество, че партии, които стоят от най-ляво до най-дясно са подготвени да загърбят личните си ползи, с цел да се организира тази смяна ", разгласи претендентът за вицепремиер Асен Василев. Той разгласи, че е време да изградим страна, която не седи по срамните описи на света като " Магнитски ", а да изградим страна, с която да се гордеем.15:49Бившият вицепремиер Томислав Дончев от ГЕРБ сподели, че ще оказва помощ на Кирил Петков като показва всяка негова неточност. По думите му обаче спояващият детайл в новата коалиция е единствено омразата, само че огромният въпрос е дали тя ще бъде задоволителна за ръководството.

" Ние партии имаме доста и всяка е опция на другата, само че имаме единствено една страна. Това, че обещахте всичко на българите е неточност ", сподели още Томислав Дончев.15:43Депутатът от ГЕРБ-СДС Тома Биков удостовери тезата, че до момента в който Бойко Рашков е министър на вътрешните работи, държавното управление няма да може да разчита на парламентарната му група. Кандидатът за министър председател Кирил Петков към този момент прикани опозицията да поддържа промени в конституцията.

" Единственият ви излаз, в случай че желаете да вършиме съществени промени, е да включите в тях опозицията ", сподели Тома Биков.

След него Лена Бориславова сподели, че " Продължаваме промяната " е подготвена да поеме отговорността.15:36 " ИТН " няма да икономисва неприятните вести на новия кабинет  Новият кабинет: Парламентът избра държавното управление
© Велко Ангелов
" Днес избираме едно държавно управление, което ще има тежката задача да изведе България от тежки рецесии. Ние разбираме отговорността и ще я споделим. Днес завършва времето за лозунги и празни обещания. от през днешния ден стартират делата, по които жителите ще ни правят оценка ", сподели зам.-председателят на групата на " ИТН " Виктория Василева.

Според нея на партията й се падали най-тежките ресори. Тя сподели, че ще са лоялни сътрудници, само че ще останат шарени и няма да икономисват и неприятните вести на държавното управление.15:33В изявление Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС сподели, че в чужбина не може политик да наруши конституцията или да употребява тирада на омразата и да остане в политиката.

" В проектокабинета има хора, които желаят да ръководят с диктат и боязън. Тези, които сте живели в чужбина, знаете, че това е неприемливо ", сподели още Чолаков. Според него в България от едната страна дебне диктатурата, а от другата - анархията.

В отговор Деница Симеонова от " Продължаваме промяната " сподели, че Кирил Петков е сбъдналата се фантазия на всички млади българи.

Радомир Чолаков разгласи, че се надява, че са минали времето на комсомола.15:17Лидерът на Съюз на демократичните сили Румен Христов сподели, че ГЕРБ-СДС остава в съпротива, а една от аргументите да не поддържа проектоправителството е, че Българска социалистическа партия ще взе участие в него. Той разгласи, че проектокабинета има три златни пръста и квота на Румен Радев.

Бившият обществен министър Деница Сачева подлага на критика разделянето на министерството на стопанската система и предлагането на Корнелия Нинова за министър в едната му част, както и проектите за съкратяване на държавната администрация.15:07Христо Иванов: Г-н Гешев, подайте си оставката  Новият кабинет: Парламентът избра държавното управление
© Велко Ангелов
" Съдебната промяна стартира с нуждата от регистриран основен прокурор, т.е. с вашата оставка, господин Гешев ", сподели съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов от парламентарната естрада. В Народното събрание бе и основният прокурор, който депутатът прикани да подаде оставка.

После Христо Иванов добави, че новото ръководство няма да може да концентрира власт, а това е опция България да става все по-свободна страна. Той сподели, че четирите партии в болшинството са разнообразни и ще останат такива.

" Необходимост да търсим междинния път ще подсигурява, че това ще остане центриско ръководство ", сподели още Христо Иванов. Той изясни, че групировката му ще даде принос в трите посоки, в които има министри - околна среда, електронно ръководство и правосъдна промяна.14:59 " Възраждане " няма да поддържа проектокабинета  Новият кабинет: Парламентът избра държавното управление
© Велко Ангелов
Парламентарната група на " Възраждане " няма да поддържа проектокабинета " Петков ", тъй като съгласно водача й Костадин Костадинов политиките са продължение на ръководството на ГЕРБ, а усещането било, че е правилен в непознати посолства.

Според Костадинов в съглашението няма решения за демографската рецесия, няма министър за българите в чужбина, а думата " народен интерес " не била изпълнена със наличие.

Отново бе упомената и Истанбулската спогодба, като съгласно водача на " Възраждане " се търси опора в нея. Явор Божанков от Българска социалистическа партия сподели, че в съглашението няма и дума за конвенцията, а решението на Конституционния съд за нея е ясно.

14:49Дебатът мина и през прилика с тимовете, които е правил някогашният народен селекционер Димитър Пенев. Депутатът от ГЕРБ-СДС Любен Дилов-син сподели, че по този начин не се прави А тим даже и от Пенев, критикувайки номинацията на Корнелия Нинова за вицепремиер. В отговор Иван Ченчев от Българска социалистическа партия цитира Пенев, че ГЕРБ е " позволена за присъединяване, само че във връзка с наличие ".14:29Зам.-председателят на Движение за права и свободи Йордан Цонев сподели, че има чувството за дежа вю. Той съпостави мотото на проектокабинета " Нулева приемливост към корупцията " с изявления на предходния министър председател Бойко Борисов от 2009 година, след което загатна, че и някои от " юпитата на Царя " са пристигнали със същия девиз.

За него второто дежа вю е отказване на предходните ръководства - нещо, с което почнало ръководството и на ГЕРБ.

В изявлението си Йордан Цонев не пропусна да нападна " кръга Капитал " и сподели, че стои зад плана " Продължаваме промяната ".
14:19Нинова даде обещание, че вместо еднолична власт ще има институции  Новият кабинет: Парламентът избра държавното управление
© Велко Ангелов
Лидерът на Българска социалистическа партия и претендент за вицепремиер Корнелия Нинова разгласи, че партията й ще е поръчител за обществените политики в новото държавно управление. Тя избори някои от ограниченията, които се одобряват - да има безвъзмездни детски градини за всички деца, да няма пенсионер под линията на беднотия, да се понижи вносът в интерес на българското земеделие.

Според Нинова е на път да се сбъдне фантазията на Българска социалистическа партия за " здрав народ, който работи, изкарва заплати и има пенсии и върви по шетам земя ".

" В устрема си да осигурим друго бъдеще, нито един път няма да забравим смяната на модела. Вместо еднолична власт ще помогнем да има институции, вместо задкулисие - ще има бистрота. Вместо шуробаджанащина и калинки - ще има ред, а който не го съблюдава - ще има правдивост ", сподели Корнелия Нинова. Тя прикани смяната да стартира в Народното събрание.

По-късно в коридорите на Народното събрание сподели, че следва министерството на стопанската система да бъде разграничено, само че няма познание къде ще се намират физически тя и другият министър Даниел Лорер. Утре парламентарната група на " Българска социалистическа партия за България " ще избере ново управление.14:06Ицо Хазарта разгласи, че е получил закани поради поддръжката си за Кирил Петков  Новият кабинет: Парламентът избра държавното управление
© Велко Ангелов
За първи път от парламентарната естрада се изрече и Христо Петров от " Продължаваме промяната ", който е прочут като рапъра Ицо Хазарта. Той описа по какъв начин Кирил Петков го е поканил за претендент за депутата, след което той попитал хора от политическите среди за какво не би трябвало да му има вяра.

" Познавам и вашите началници, познавам и вашите спонсори. Не получих нито една информация що за хора са Кирил и Асен, само че получих обръщение - в случай че продължа да ги поддържам, ще изгубя най-ценното нещо, което имам. Иска ми се хората, създатели на концепцията да получа това обръщение, да знаят, че това е най-силната ми мотивация. Аз имам вяра в този тим и съм уверен, че ще работи за България ", сподели Христо Петров от трибуната, като погледна към групата на Движение за права и свободи.

После добави, че знае, че някои от депутатите имат държанието, което имат, тъй като са получили същото обръщение.

" Аз съм човек, който също изпитва боязън, само че един път Асен Василев ми сподели: " Нормално е да те е боязън, само че има неща, които са по-важни от страха ", приключи Христо Петров.

Цялата зала млъкна, а най-после последваха овации.14:05Зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов подлага на критика бъдещите ръководещи с редица претекстове, само че най-много за това, че Българска социалистическа партия влиза във властта. Той приказва за комунистическото мракобесие.13:58ДПС няма да покрепи държавното управление " Петков "  Новият кабинет: Парламентът избра държавното управление
© Велко Ангелов
Движение за права и свободи няма да поддържа препоръчаната програмата, структурата и състава на Министерския съвет, тъй като е взела участие в диалозите за тях. Това разгласи водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ. По думите му Движение за права и свободи ще е градивна съпротива и ще даде своя принос в разрешаването на проблемите и отбрана на правата и свободите.

" Ще поддържа нужните решения, които подсигуряват промяната да се случи - нормалност в политиката и преустановяване на всевъзможни корупционни практики, защото хората желаят смяна, а не замяна ", сподели още водачът на Движение за права и свободи.

За следващ път Мустафа Карадайъ подлага на критика организацията на изборите и разгласи, че за гласоподавателите на Движение за права и свободи аналогията с тоталитарното време е реалност. " На Народното събрание се пада да възвърне демокрацията ", разгласи водачът на Движение за права и свободи. Той сподели, че хората чакат решение на рецесиите, увеличение на приходите и успокоение.

" България има потребност от постоянен кабинет, който да поддържа тези упования. Планът за възобновяване и развиване и оперативните стратегии изостават, а за тяхното приемане се желае господство на правото ", сподели още Мустафа Карадайъ. Той прикани всички да осъдят погазването на конституцията и законите и полицейщината и да защитят демокрацията.13:46Гешев изиска от президента диалог за измененията към прокуратуратаГлавният прокурор Иван Гешев, който през вчерашния ден насочи обществени обвинявания в престъпления против вътрешния министър Бойко Рашков, през днешния ден се появи в Народното събрание за клетвата на новото държавно управление. В коридорите той още веднъж атакува Рашков, който се чака след минути да бъде определен и в постоянния кабинет на същия пост.

Преди началото на церемонията Гешев влезе в формалната ложа, само че няколко минути по-късно излезе още веднъж в коридора и пресрещна президента Румен Радев. Прокурорът поздрави президента за преизбирането му и по-късно изиска диалог с него " за законодателни и други промени в прокуратурата, които са ваш приоритет ". Радев удостовери, че е подготвен на диалог. И двамата отхвърлиха мнения след късата среща на крайник.

От месеци Радев упорства за промяната на Гешев от поста и реформиране на прокуратурата. Същата задача оповестиха измежду незабавните си цели и четирите обединения от новата управническа коалиция.

 Новият кабинет: Парламентът избра държавното управление
© Дневник
13:39 " Аз давам обещание да съм министър на всички българи. А измежду министрите - пръв след равни ", сподели най-после претендентът за министър председател от " Продължаваме промяната " Кирил Петков. Той даде обещание да няма кмет на община, на който да не са му приоритет капиталовите планове.

После се обърна към опозицията с апел да е градивна и сериозна, само че прикани за помощ за промени в конституцията, където са нужни най-малко 160 от 240 гласа.

" Това, което управляваме, не са нашите пари, а - на българските жители. Имаме национални ползи, за които всички сме виновни. Нека веднъж вечно да дадем на България дейно правораздаване. След четири години България ще бъде едно друго място ", сподели Кирил Петков.

След изявлението му последваха овации.13:22Всички със зелен документ в Министерския съвет - първата заповед на Петков " Днес е значим ден да продължим смяната - на мисленето и в ръководството. Първата ни задача е да осъзнаем, че в случай че желаеме по-добро бъдеще за България, би трябвало да работим дружно ", сподели претендентът за министър председател Кирил Петков в представянето си пред Народното събрание.

Основни цели са да се избегне увеличението на цената на тока за битовите консуматори и да се понижи тази за бизнеса. Според него гръцката връзка би трябвало да стане главен приоритет.

" Не можем да чакаме идната вълна от идващия вариант да удари стопанската система и учебните заведения. Единият вид е да си затворим очите пред обстоятелствата на науката и да махнем зелените документи. Другият е имунизация - 3.6 милиарда души по света са имунизирани. Първата ми заповед - всеки да има зелен документ в Министерския съвет ", добави Кирил Петков.

След това показа един по един претендентите за министри и дилемите пред тях. При представянето на бранш " Икономика ", където има двама министри - Корнелия Нинова и Даниел Лорер, сподели, че фантазията му е България да има компания-еднорог.

Нито един пенсионер да не е под линията на беднотия и да се позволи демографската рецесия - това са целите, по които ще се работи и заран, и вечер, разгласи претендентът за министър председател.

Какво сподели Кирил Петков вижте 13:08ГЕРБ упрекна президента в политически репресии  Новият кабинет: Парламентът избра държавното управление
© Велко Ангелов
В пленарната зала се записаха 227 от 240 народни представители. Вместо с показване на кандидатурата на Кирил Петков, пленарният ден стартира с декларация от името на групата на ГЕРБ-СДС, която няма да поддържа проектокабинета.

Председателят на групата Десислава Атанасова разгласи, че Румен Радев не схваща нито ролята на президентската институция, нито тази на служебното държавно управление. Според нея двата кабинета на Стефан Янев са сътворили безпорядък и са ескалирали и удължили рецесията, като са се провалили и в разрешаване на Коронавирус рецесията. Тя приказва за жертвите, за неуспех във имунизацията, за затворените учебни заведения, за така наречен зелен документ и други

" Организирахте брутални репресии при гонене на политическите съперници ", разгласи Десислава Атанасова. Тя упрекна президентът в рушене на демокрацията.

12:55 " България чака новото държавно управление с неспокойствие и вяра. Нека им пожелаем триумф ", сподели на влизане в Народното събрание президентът Румен Радев.

Предложеният за министър председател Кирил Петков сподели, че се надява да осъществя дилемите в съдружното съглашение.

На влизане в Народното събрание водачът на Българска социалистическа партия и предстоящ вицепремиер и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова дефинира тематиката за цените като приоритет на бъдещата си работа. Тя разгласи, че първите 100 дни ще са за преодоляване на рецесията. И уточни, че първият проблем, с който би трябвало да се захване министерството на стопанската система и промишлеността, са язовирите.

" Мисля, че в този момент пристигна време всичко, което сме говорили и обещавали на хората, да го осъществяваме през ръководството ", добави Нинова. По думите й тя влиза в ръководството със поръчката да не се отклонява от обещанията, които е давала през годините и да ги трансформира в дейности.

Кандидатът за вицепремиер от " Демократична България " Борислав Сандов разгласи, че въглищните централи ще затворят много преди политическото решение, защото чисто стопански няма да устоят. Той предвижда, че това ще стане до 5 години.

Какво написа в съдружното съглашение четете .12:39Депутат от " Продължаваме промяната " напуща Народното събрание  Новият кабинет: Парламентът избра държавното управление
© Фейсбук/
Депутатът от " Продължаваме промяната " Велико Минков е подал молба за овакантяване на Народното събрание. Днес той ще гласоподава за структурата и състава на Министерския съвет.

" Мотивите ми са най-вече персонални, а от организационните най-важният е убеждението ми, че на този стадий ще съм по-полезен за продължаването на смяната отвън Народното събрание, в сравнение с в него. Казвам това без да имам никакво подозрение, че в случай че остана, ще се оправя с работата да пазя ползите на народа. За мен е по-важно като екип парламентарната група да бъде формирана от по-разнообразни по експертиза и опит членове и в случай че на мое място може да бъде човек, който ще прави работата отговорно и качествено най-малко колкото мен - тогава с наслада бих отстъпил. Моят фокус на този стадий ще бъде на локално равнище в Русе и региона, където занапред ще развиваме локалните структури ", показва претекстовете си във профила си във фейсбук депутатът, който е експерт по криптовалути.

На негово място би трябвало пъкъл влезе Цветомир Конов, който е учител в катедра " Промишлен дизайн " в Русенския университет " Ангел Кънчев ".
12:25Депутатите към този момент се събират в постройката на Народното събрание, където в 13.00 часа стартира изключителното съвещание. На влизане зам.-председателят на Движение за права и свободи Йордан Цонев сподели, че преди началото на съвещанието ще се събере парламентарната група на придвижването. От партията още не са оповестили по какъв начин ще гласоподават по оферти кабинет.

Съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов и социалистът Филип Попов оповестиха, че държавното управление се нуждае от толеранс от 100 дни, а съгласно първия най-важна е правосъдната промяна, само че цели би трябвало да бъдат и ограничения против Коронавирус рецесията и цените, в това число на тока.

На влизане в Народното събрание депутатът от ГЕРБ-СДС Деница Сачева сподели пред Българска национална телевизия, че здравната, ценовата и Коронавирус рецесията би трябвало да целите на новия кабинет.

Номинираният за състезателен министър Радостин Василев разгласи, че има подводни камъни във всеки бранш и са нужни повече от 100 дни толеранс.11:42В проектокабинета на Кирил Петков има петима вицепремиери, четирима от които и министри, а един - без портфейл. В състава има още петнадесет министри. Новото е, че за стопанската система ще се поеме от двама души - министърът на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова и министърът на нововъведенията и растежа Даниел Лорер. Нов е и министърът на електронното ръководство.

Кой е бъдещият министър председател Кирил Петков четете
Кой е препоръчаният за вицепремиер по еврофондовете и финансов министър Асен Василев -.
Кой е препоръчаният за вицепремиер и министър на екологията Борислав Сандов четете
Кой е препоръчаният за министър на културата Атанас Атанасов четете.
Коя е номинираната за външен министър Теодора Ганчовска -
Кой е препоръчаният за състезателен министър Радостин Василев - 10:51Освен целите в законодателната стратегия новият парламент ще би трябвало да попълни съставите на редица основни органи, така мандатите са изтекли. Предстои избор на шеф на Българската национална банка (БНБ), на ръководител на Комисията по енергийно и водно контролиране (КЕВР), на двама конституционни съдии, както и на основен контрольор и на инспектори в Инспектората към Висшия правосъден съвет (ВСС).

Избори ще има и за ръководител и четирима членове на Комисията за отбрана на персоналните данни, за член на прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет, за управление и членове на Комисията за откриване на документите и за оповестяване на принадлежност на български жители към Държавна сигурност и разследващите служби на Българската национална войска, за ръководител и член в бранш " Енергетика " на КЕВР и др.09:57Кабинетът " Петков " ще смени дванадесет депутати  Новият кабинет: Парламентът избра държавното управление
© Юлия Лазарова
Дванадесет от претендентите за изпълнителната власт ще би трябвало да гласоподават за себе си през днешния ден, защото сега са депутати в 47-ия парламент. Става въпрос за Кирил Петков, Асен Василев, Калина Костадинова, Даниел Лорер, Николай Събев и Атанас Атанасов от " Продължаваме промяната ", Корнелия Нинова, Георги Гьоков, Иван Иванов и Христо Проданов от " Българска социалистическа партия за България ", Радостин Василев от " ИТН " и Божидар Божанов от " Демократична България ".

Кой е препоръчаният за министър на културата Атанас Атанасов четете.

За да бъде определено държавното управление, е нужно нормално болшинство от половината плюс един от записаните в пленарна зала, а четирите подкрепящи го обединения " продължаваме смяната ", " Българска социалистическа партия за България ", " ИТН " и " Демократична България " имат 134 от общо 240 гласа.

След избора на Министерския съвет, в Народното събрание ще има дванадесет нови депутати. Най-много - шестима, ще са в групата на " Продължаваме промяната " - съпредседателят на партия " Волт " Венцислава Любенова (от Пловдив-град на мястото на Кирил Петков), строителният инженер Ивайло Стайков (от Хасково на мястото на Асен Василев), докторантът в Стопанския факултет на Софийския университет " Св. Климент Охридски " Александра Корчева (от 25 МИР в София на мястото на Калина Костадинова), ръководител на Варненската туристическа камара Илин Димитров (от Варна на мястото на Даниел Лорер), приключилият " Международни връзки " в чужбина Калин Иванов (от Русе на мястото на Николай Събев) и занимаващият се с ръководство на екипи и процеси в банковата сфера Младен Запрянов (от Хасково на мястото на Атанас Атанасов).

В групата на " Българска социалистическа партия за България " ще има четирима нови депутати - ръководителят на " Екогласност " Емил Георгиев (от 25 МИР на мястото на Корнелия Нинова), строителният инженер Момчил Ненов (от Стара Загора на мястото на Георги Гьоков), юристът и сегашен ръководител на общинския съвет в Нови Пазар Иван Ганчев (от Шумен на мястото на Иван Иванов) и някогашният народен представител Благовест Кирилов (от 23 МИР на мястото на Христо Проданов).

В групата на " ИТН " на мястото на Радостин Василев от Плевен ще влезе инженерът Венцислав Петков, а в групата на " Демократична България " на мястото на Божидар Божанов от София-област - определеният с преференции регионален ръководител на ДСБ в Самоков Васил Зашкев.

Още четете. 09:07Бюджетът, пенсионерите и цената на тока - първи цели в Народното събрание  Новият кабинет: Парламентът избра държавното управление
© Цветелина Белутова, Капитал
Първата задача на новото ръководство ще е да одобри държавния бюджет за 2022 година, който съгласно законодателната стратегия към съдружното съглашение ще се гласоподава през януари. Още тогава ще се вземат ограничения за подкрепяне на пенсионерите, чиито пенсии са по-ниски от линията на беднотия. От 25 декември т.г. минималната пенсия става 370 лева, а от 1 януари - линията на беднотия ще е 413 лева Планира се да се вкара месечна обществена помощ.

За бъдещия постоянен финансов министър Асен Василев, който ще управлява и еврофондовете - вижте.

За първия месец на новата година се планува " да се положат старания " битовите консуматори да не бъдат извеждани на контролирания пазар на електрическа енергия.

В програмата е записано още неотложно закриване на профилираното правораздаване, а до три месеца - и промени във Висшия правосъден съвет и придаване на проверяващи функционалности на антикорупционната комисия. За разговор за промени в конституцията за правосъдна промяна са планувани шест месеца.

През втората половина на 2022 година се плануват законови промени за обвързване на оптималния месечен размер на осигурителния приход с размера на междинната работна заплата за страната, както и на компенсацията за развъждане на дете от 1 до 2 години с минималната работна заплата. Планирани са и ремонти за безвъзмездни учебници от 1 до 12 клас.

Още за законодателната стратегия и съдружното съглашение четете .08:29Ето окончателния лист на проектокабинета " Петков ":07:56Запазване на цените на енергоносителите от 1 януари както за битовите потребителите, по този начин и за бизнеса, и недопускане на нова вълна на разпространяване на ковид - това са двете непосредствени задания пред бъдещия кабинет, който претендентът за министър председател Кирил Петков показа в събота. Мотото на проектоправителството е " нулева приемливост към корупцията ".

Кой е бъдещият министър председател Кирил Петков четете
Какво написа в съдружното съглашение четете


В събота президентът Румен Радев даде период от 100 дни на бъдещата ръководеща коалиция, с цел да реализира решителни оздравителни промени в прокуратурата и правораздаването, тъй като без това няма по какъв начин да завоюват борбата за бъдещето на България.07:24Парламентът ще гласоподава новото държавно управление  Новият кабинет: Парламентът избра държавното управление
© Цветелина Белутова, Капитал
Месец след третите за годината парламентарни избори 47-ото Народно заседание ще избере министър-председател, както и ще гласоподава състав и конструкция на Министерския съвет. На изключителното съвещание, което стартира в 13.00 часа, ще участват президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова.

За министър председател е препоръчан водачът на " Продължаваме промяната " Кирил Петков, а в проектокабинета му има представители на четирите обединения, които към този момент подписаха съдружно съглашение - " Продължаваме промяната ", " Българска социалистическа партия за България ", " ИТН " и " Демократична България ".

За да бъде определено държавно управление, са нужни гласовете на половината плюс един от записаните при започване на съвещанието депутати, а четирите обединения имат общо 134 от 240 гласа. Депутатите от ГЕРБ-СДС ще гласоподават " срещу " проектокабинета, чака се и тези от " Възраждане " да не го поддържат, а от Движение за права и свободи не са разгласявали позицията си, само че преди дни водачът Мустафа Карадайъ сподели, че възможна поддръжка " не опонира на законите на физиката ".

Всичко за представянето на кабинета в събота четете

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР