Уволненото ръководство на Българския енергиен холдинг изпрати позиция до медиите.

...
Уволненото ръководство на Българския енергиен холдинг изпрати позиция до медиите.
Коментари Харесай

Уволненото ръководство на БЕХ: Националната сигурност на страната е в опасност с това решение

Уволненото управление на Българския енергиен холдинг изпрати позиция до медиите. Според тях решението за освобождение на целия Съвет на шефовете ще додеде до непредвидимост. От пресцентъра дадоха и съответен образец.

Днес с решение по Протокол №Е-26-Б-456 от 23.07.2021 година на Министъра на енергетиката се освобождават членовете на Съвета на шефовете на " Български Енергиен Холдинг " ЕАД (БЕХ ЕАД), като в него е категорично упоменато, че от датата на издаване на цитирания нагоре протокол пълномощията им по договорите за възлагане на ръководство се приключват.

Следва да се има поради, че БЕХ ЕАД е емитент на емисия от еврооблигации на обща стойност от 550 000 000 евро, чийто падеж следва на 02.08.2021 година На датата на падежа следва да бъдат заплатени и дължимите лихви за последната година на обща стойност 26 812 500 евро. С това общият размер на дължимите суми, които следва да бъдат заплатени е 576 812 500 евро.

Към сегашния миг, средствата нужни за погашение на дълга са налични по сметка на БЕХ ЕАД в Българска Банка за развиване, като с цел да бъдат преведени по сметката на Агента по заплащанията – Citibank London, същите следва да бъдат подредени на 28.07.2021 година с платежен документ от упълномощено лице. Платежният документ е нужен, с цел да може обслужващата банка да извърши прехвърлянето на средствата  и на падежа-02.08.2021 година и тези средства да бъдат преведени от страна на Агента по заплащанията към вложителите, притежаващи облигации на БЕХ ЕАД от пласираната през 2016 година облигационна емисия.

В случай, че средствата не бъдат преведени към вложителите в деня на падежа на 02.08.2021 година, по каквато и да е причина, съществува риск от оповестяване на предварителна дължимост и по другите две облигации на обща стойност 1,200 млн. евро, образувани както следва: 600 млн.евро, дължими по облигацията, пласирана през 2018 година и още 600 млн.евро по облигацията, пласирана през 2021 година Освен главницата, вложителите имат право да предявят рекламация за предварително погашение и на дължимите лихви.

Това ще докара до изпадане на БЕХ ЕАД в несъстоятелност, което ще има гибелен резултат върху финансовото положение на всички държавни енергийни сдружения и ще заплаши естественото им действие. Предвид обстоятелството, че сдруженията от структурата на БЕХ ЕАД ръководят активи, които са класифицирани като обекти част от сериозната енергийна инфраструктура на страната, всяко деяние, което би заплашило тяхното бъдещо опериране, ще докара до нарушение на енергийната и националната сигурност на страната.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР