Уверенията на правителството, че всички засегнати от локдауна ще бъдат

...
Уверенията на правителството, че всички засегнати от локдауна ще бъдат
Коментари Харесай

Помощите за локдауна може да останат и за след Нова година

Уверенията на държавното управление, че всички наранени от локдауна ще бъдат подкрепени, от ден на ден издишат. Освен че част от ограниченията за бизнеса занапред се разискват, готовите стратегии са заложени с недостатъци, които също ще ги забавят. Днес в предаването " Неделя 150 " на общественият министър Деница Сачева към този момент позволи част от заплащанията по най-рекламираната мярка - 24 лева отплата дневно за хора от спрени бизнеси, да се вършат след Нова година.

24-те лева отплата за хора в неплатен отпуск бяха небрежно регламентирани тази седмица, макар че се дават обещание от най-малко един месец. В разпоредбите е заложено кандидатстването да става след потреблението на неплатения отпуск, т.е. за хората, които ще бъдат пострадали от локдауна, работодателите ще подават поръчки след 21 декември. Мярката влиза в деяние от понеделник, само че първо ще аплайват чиновници от към този момент затворени бизнеси по отношение на работили досега ограничавания - да вземем за пример нощни заведения и така нататък, които не работят от 28 октомври.

До през днешния ден Сачева уверяваше, че задачата на държавното управление е хората да имат пари за празниците. На въпрос на водещата за какво са планувани за подкрепяне единствено 50 000 души, в случай че локдаунът визира 356 000, министърът отговори, че има подготвеност да се провежда спомагателен запас, в случай че поръчките надвишат прогнозите. " 50 млн. лева ще са задоволителни за заплащанията преди Коледа. И през идната година ще се заплащат тези обезщетения, които не сме съумели да изплатим до Нова година ", сподели министърът. Така излиза, че още веднъж държавното управление ще остави хора без приходи тъкмо за празниците.

Социалният министър показа оптимистична версия и на другите дейности на държавното управление. Тя няколко пъти увери, че другите ограничения могат да се комбинират, само че това не е по този начин - един шеф може да кандидатства за разнообразни схеми (60/40, 80/20, 24 лева компенсация), само че единствено в случай че има разнообразни категории служащи. Един служащ може да употребява единствено един тип помощ - да вземем за пример родител в неплатен отпуск на дете до 14 година от затворен бизнес не може да получи и 24 лева, и 610 лева по мярката за родители.

Сачева популяризира и една не изключително навременна мярка - облекчения, които тези дни бяха подхванати по схемата " Заетост за теб ". По нея работодатели могат да наемат работна ръка от армията безработни в бюрата по труда. Едва ли обаче идните седмици ще са интервал на нараснало търсене на работна ръка.

Министърът не приема и обвиняванията, че ограниченията закъсняват. Според нея те са били планувани още след лятото, само че се изчаквало до последно с въвеждането на ограничавания, с цел да не се пречи на стопанската система . Сачева уточни като образец за добра подготовка стратегия, която потегли с провал - поддръжката от 610 лева за родители в насилствен отпуск поради върнати от учебно заведение деца. Тази стратегия обаче бе препоръчана през август, откакто с сходна мярка държавното управление се провали в поддръжката си за родители и напролет при цялостното затваряне на страната. До момента от нея са се възползвали едвам 49 фамилии, което принуди министерството преди броени дни да облекчи изискванията за достъп до подпомагането, като усили доходния аршин. Така че това мъчно може да бъде образец за навременна подготовка.

Социалният министър дефинира като овладяемо и ситуацията с безработицата, която от 9% напролет спадна на 6.9%, само че призна, че може да се чака прочут растеж през декември, тъй като част от бизнеса може да се възползва от локдауна и да освободи повече хора. " Но въпреки всичко не чакаме безработицата да бъде повече от 7%, не чакаме нещо пагубно до края на годината ", увери министърът. Тя цитира данни, съгласно които сега 227 909 души са без работа , като най-вече са в София, Пловдив, Варна и Бургас.

В политически проект Сачева увери, че държавното управление не залага клопки в бюджета и има подготвеност да го извършва и след изборите, " в случай че се наложи ". " Не се водим от тънки политически сметки. Стремим се хората да преминат допустимо най-щадящо през рецесията " , сподели тя. Министърът призна, че е от хората в държавното управление, които считат, че на 21 декември би трябвало да стартира отваряне на бизнесите. " Не предвиждаме да се случи нещо, което да постанова още по-тежки затваряния, само че разчитаме всички дружно да ги съблюдаваме, с цел да не се постанова в допълнение да затягаме коланите ", разяснява тя.

На въпрос постоянна ли е осигурителната система, общественият министър увери, че няма опасности пред нея и уточни за образец спада в болничните. Вече стана известно, че те понижават по отношение на 2019 година макар опасенията, че хората ще източат бюджета с болнични за карантина. През октомври са издадени 230 000 болнични листа, което е с 11 400 по-малко по отношение на същия месец на 2019 година Общият брой на болничните листове за 2020 година е 2.25 млн., което е с 378 000 по-малко спрямо 2019 година Министърът очерта следните аргументи за това - намаляването на плановите операции; рестриктивните мерки, които хората сами си постановат за визити на лекари и намалелите опити да се употребява болничен за дълъг уикенд и обединение на празници. От тези думи пролича, че Сачева не вижда проблем с тези фактори, които на процедура значат стеснен достъп до лекуване и здравна помощ и лимитирано прилагане на осигурителни права. Твърденията за прилагане на дълъг уикенд по този начин и не се удостоверяват от статистиката.

Сачева не пропусна да се оплаче и от опозицията и президента. " Натрупа се отмалялост, хората не могат да стоят непрекъснато затворени. Но отрицателен резултат имат и опитите за разтрошаване на доверието към държавното управление и от опозицията, и от президентството. Трябва да има малко повече отговорност в тези моменти, а сме очевидци на преждевременна предизборна акция от хора със подозрителен личностен интегритет ", разяснява министърът.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР