Увеличиха двойно помощта де минимис за животновъдитеЧетири уволнения заради чумата

...
Увеличиха двойно помощта де минимис за животновъдитеЧетири уволнения заради чумата
Коментари Харесай

Четири уволнения заради чумата разпореди Борисов

Увеличиха двойно помощта „ де минимис ” за животновъдите


Четири уволнения поради чумата разпореди министър председателят Бойко Борисов в сряда. Освободен бе заместник-министърът на земеделието Цветан Димитров, както и съветникът на министъра Бойко Синапов. Двама шефове на дирекции в отрасловото министерство също се простиха с постовете си – Златка Възелова от “Животновъдство ” и Георги Праматаров от “Директни заплащания и идентификация на земеделските имоти ”.

Фермерите преговаряха от няколко дни с държавното управление, а компенсациите поради чумата не бяха единственият мотив за създалото се напрежение, което мина в митинг на жълтите павета. Правителството в последна сметка удовлетвори настояванията на сектора и те прекратиха недоволството си пред постройката на Министерски съвет. След срещата се разбра, че помощта “де минимис ” за животновъдите се усилва от 7 на 15 лева

А анулираната от Върховния административен съд Наредба 3, съгласно която дотации се получават против фактури за продадено мляко, няма да бъде върната. Те договориха и заплащанията за 2018 година да започват в точния момент.
 „ Не сме изверги и ни е жалост за животните, само че допуснем ли болестта да мине в други обитаеми места, тогава ще плачат всички ”, сподели Бойко Борисов. „ Не сме изверги и ни е жалост за животните, само че допуснем ли болестта да мине в други обитаеми места, тогава ще плачат всички ”, сподели Бойко Борисов.
“Не сме изверги и ни е жалост за животните, само че допуснем ли болестта да мине в други обитаеми места, тогава ще плачат всички ”. Това сподели министър председателят Борисов на държавното съвещание в сряда. “Проявете нужното състрадание, човечност, бързо плащайте. Убедете хората и всички останали, че по-късно тази злина ще влезе на всички места и тогава целият бранш ще загине ”, добави той.

От сектора обявиха, че стадата ще бъдат възобновени при започване на идната година, до момента в който цели шест месеца в местата ще има карантина. Националната козевъдна и овцевъдна асоциация разгласи, че сега, в който обектите бъдат годни за приемане на животни, те ще обезпечат хората с доставката на животните.

Междувременно на съвещание на Оперативния щаб за битка с чумата взеха решение от през днешния ден да се възвърне умъртвяването на животните в засегнатите от болестта места.

Проблемът е за поминъка на хората и ориста им


Румен Радев отиде в Болярово поради избиването на инфектираните животни

 Президентът беседва с хората от Болярово и им сподели, че най-лесната мярка – заличаване на инфектираните животни, не е решение. Президентът беседва с хората от Болярово и им сподели, че най-лесната мярка – заличаване на инфектираните животни, не е решение.
“Това е проблем за поминъка на хората и тяхната орис в този безпаричен граничен район. Тази празнота, която се получи сред хората тук и властта, не може да се запълни единствено с финансови обезщетения. Трябва дълготрайна, устойчива политика на страната за възобновяване на поминъка им ”, съобщи президентът Румен Радев.

Той отиде в Болярово, с цел да се срещне с потърпевшите от чумата по овцете и козите стопани от общината. Държавният глава беседва с кмета на общината Христо Христов и кметовете на засегнатите от бедствието села Воден, Странджа, Шарково и Крайнов. Той акцентира, че методът на заличаване на животните тук унищожава нежното доверие на жителите в българските институции и прикани за деен разговор на държавното управление с протестиращите животновъди.

“Очаквам работлив разговор, не може единствено с механично избиване на животните и предоставяне на пари до идната рецесия ”, сподели още президентът. Той бе безапелационен, че абдикирането на страната от доста значими функционалности и пристъпването към крайната и най-лесна мярка – заличаване на животните, не е решение.

По-рано денем Радев откри монумент на Апостола на свободата Васил Левски в Руен.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР