Увеличението при цените на едро на говеждото и телешкото месо,

...
Увеличението при цените на едро на говеждото и телешкото месо,
Коментари Харесай

За три години цените на говеждо и телешко скочиха с 63%, поскъпват пилешкото и свинското

Увеличението при цените на едро на говеждото и телешкото месо, регистрирани през м.юни е с 6% по отношение на предходния месец и с 63% спрямо осредненото ниво за същия интервал на последните три години. Очакванията са през идните два месеца цените да задържат високите си равнища, поради присъщото за сезона релативно по-слабо предложение, като се резервира и високата месечна флуктуация на цените, която е приблизително към 8%, до момента в който при другите меса е към 2%. Това излиза наяве от данни на Центъра за стопански проучвания в селското стопанство (CAPA), представени от Agrozona.bg.

Производството за година е със 653 тона повече

Произведеното в промишлени условия говеждо и телешко месо през първите пет месеца на 2022 година, по предварителни данни на МЗм, е в размер на 3 хиляди тона, което е със 653 тона повече по отношение на същия интервал на 2021 година Увеличението се дължи на по-големия брой заклани юници и крави, до момента в който броят на закланите телета и други говеда е по[1]малък в съпоставяне със същите месеци на миналата година, надлежно с 1% и с 5%.

Очаква се лек растеж в цените на свинското месо

През месеците май и юни цените на звук кланично тегло на свинското месо се задържаха постоянни, значително под въздействие на слабото намаляване на европейските цени, маркирано на месечна база. Тази обстановка ще се промени, като прогнозата в кратковременен проект е за гладко повишаване на ценовите нива до 3,90-4,00 лева./кг кланично тегло, което е с 14% над равнището от 2021 година Основания за това са по-силното търсене през летните месеци на фона на по-слабо предложение, както и растящите разноски, като все пак, цените на свинското ще останат минимум нараснали спрямо другите меса от средата на предходната година.

Цените на пилешкото доближиха невиждано високи равнища

Слаб напредък се предвижда и при цените на пилешкото месо, които доближиха невиждано високи нива на фона на предходните три години. Повишението на българските цени е в директна взаимозависимост от растежа на европейските, подтикван от постоянното търсене и рестриктивните мерки в предлагането. Високите разноски за фуражи и сила, както и разпространяването на инфлуенца по птиците ще задържат разширението на производството в Европейски Съюз, подкрепяйки мощните цени.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР