Увеличението на кредитите, отпускани от банките от еврозоната на компаниите

...
Увеличението на кредитите, отпускани от банките от еврозоната на компаниите
Коментари Харесай

Растежът на корпоративното кредитиране в Eврозоната продължава да отслабва

Увеличението на заемите, отпускани от банките от еврозоната на фирмите се е свило през август до едвам 1,5 на 100 по отношение на 1,7 на 100 през юли, заяви Европейската централна банка (ЕЦБ), представена от Франс прес.

Темпът се е забавил значително след регистрираното неколкократно повишаване с над 5 на 100 при започване на годината.

Компаниите са получили ликвидни средства в отговор на рецесията, тъй че прибягват по-рядко до банкови заеми.

От друга страна заемите за семействата поддържат висок ритъм и са се нараснали с 4,2 на 100 през август (колкото и през юли), тласкани от заемите за закупуване на жилища.

Като цяло растежът на заемите за частния бранш е достигнал 2,9 на 100 по отношение на 3 на 100 през юли при все по този начин гъвкави финансови условия с лихви на исторически ниски равнища.

Увеличението на паричната маса М3 е почнало леко да се форсира до 7,9 на 100, само че остава надалеч от впечатляващия скок през 2020 година, защото държавните помощи, отпуснати против първата вълна от пандемията, стартират да се връщат към естествени нива.

Агрегатът М3 се употребява от ЕЦБ като индикатор за инфлацията. Той включва парите в обращение, заемите с над 2-годишен период и депозитите на семействата и на фирмите, осведоми Българска телеграфна агенция.

В еврозоната се следи най-бързия напредък на цените от повече от 10 години, до ниво от 3 % през август, което е над целевите 2 на 100 на ЕЦБ. Президентката на банката Кристин Лагард обаче чака завръщане към стабилността през 2022 година, защото съгласно нея доста от аргументите за покачването на цените са краткотрайни.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР