Увеличение на вноските заради Брекзит, нови приоритети срещу традиционни политики,

...
Увеличение на вноските заради Брекзит, нови приоритети срещу традиционни политики,
Коментари Харесай

Дългосрочният бюджет на ЕС - между иновациите и селското стопанство

Увеличение на вноските поради Брекзит, нови цели против обичайни политики, финансиране на повече с по-малко. Тези думи стартират да се чуват все по-често освен в Брюксел, само че и в столиците на страните членки на Европейския съюз, защото се отнасят до многогодишната финансова рамка на блока след 2020 година и засягат всички тях.

През май Европейската комисия ще показа предлагането си. След това Съветът би трябвало да одобри регламента за многогодишната финансова рамка с единогласие и откакто получи утвърждението на Европейския парламент. Европейският съвет (лидерите на ЕС) дава насоки на Съвета на Европейски Съюз за договарянията с Европарламента.

Междувременно в Европейски Съюз към този момент стартират да се оформят два лагера по въпроса за нарастването на вноските, което е належащо, с цел да се запълни дупката, основана след излизането на Англия от Европейски Съюз. Миналата седмица министърът на финансите Владислав Горанов съобщи, че България е подготвена да поддържа тази политика, а в края на февруари министър председателят Бойко Борисов сподели, че е по-изгодното за страната е да се усили вноската в бюджета.

Австрия към този момент се разгласи срещу предлагането и настоя за орязване на някои стратегии, най-много заплащания за страни от Източна Европа. Холандският министър председател Марк Рюте изрази сходна позиция. Лидерите на балтийските страни пък поддържаха концепцията да заплащат повече за бюджета на блока след 2020 година, с цел да запълнят дупката.

В малко видео Европейският парламент показва своята визия за многогодишната бюджетна рамка. Утре евродепутатите ще гласоподават резолюция по въпроса.

Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР