Увеличен брой на пациентите с урологични тумори (тумор на пикочния

...
Увеличен брой на пациентите с урологични тумори (тумор на пикочния
Коментари Харесай

Бум на урологични тумори отчитат лекари

Увеличен брой на пациентите с урологични тумори (тумор на пикочния мехур, на простатата, на бъбрека) откриха медиците в Клиниката по урология и андрология на УМБАЛ " Царица Йоанна - ИСУЛ " през последния месец.

" Само за последните трийсетина дни повече от 60% от пациентите, минали през нашата клиника, са онкоурологични случаи . Тук не включваме доброкачествените тумори, за какъвто се смята хиперплазията ( уголемяването ) на простатната жлеза , при които растежът е разбираем, защото при нас се намира единственият профилиран център за лекуването им в България ", съобщи началникът на столичната клиника акад. проф. доктор Чавдар Славов .
 Излекуваха 2-месечно момиченце с израстък в бъбрека
Излекуваха 2-месечно момиченце с израстък в бъбрека

Бебето се усеща добре и се възвръща след интервенция от уролози в Токуда

Туморът на пикочния мехур е причина за 42% от тези онкологични случаи . На второ място по периодичност са карциномите на простатната жлеза, а на трето ( 6% ) - туморите на бъбрека .

Според известния уролог и андролог , това са косвените провали от пандемията от ковид .

По време на пандемията от COVID-19 доста от пациентите са се страхували да търсят лекарска помощ. За съпоставяне, преди началото на пандемията преди 2 години, броят на тежките урологични тумори е бил на половина, сподели акад. Славов.

Пациентите идват в доста напреднала форма , с огромни туморни формирания. Въпреки степента на злокачественост, която за карцинома на пикочния мехур е по-ниска, от време на време се постанова унищожаване на целия орган, без това да е нужно при други, по-малки обединения . Горе-долу същото е ситуацията и с рака на простатата и на бъбрека .

" Въпреки напредналите форми, които срещаме в последно време, политиката на нашата клиника е за оптимално органно запазване, изключително при туморите на пикочния мехур ", посочи акад. Славов.

Той признава, че премахването на този израстък е много травматична интервенция и основава голям дискомфорт в метода на живот на тези пациенти. В множеството случаи, в Клиниката по урологи я и андрология на ИСУЛ съумяват, посредством опциите на актуалната лазерна хирургия, да изчистят тумора, даже когато той е заел на половина и повече пикочния мехур и по този метод да спасят органа , една сходна интервенция е станала неотдавна.

За да запазят органа, туморът не би трябвало да е по-голям от 2-3 сантиметра . Това става с потреблението на така наречен 3-модална терапия : хирургия, химиотерапия и лъчелечение ", разяснява урологът.

Зачестили са и случаите с по едно и също време ангажиране на пикочния мехур и ректума на дебелото черво . Досега в клиниката са оперирали по един подобен случай на година, а единствено за последния месец те са три, което изисква интрадисциплинарен екип за интервенцията.

Сред главните признаци , които подсказват за туморно обучение в пикочната система, са съществуването на кръв в урината, парене при уриниране, постоянно уриниране . Понякога обаче кръвта в урината може да остане незабелязана . Това е причина лекарите да п приканват пациентите да си вършат постоянно профилактични проучвания. Наличието на повече от 8-10 еритроцита в урината е сигнална лампа, че нещо се случва в пикочните пътища.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР