Увеличават стипендиите на докторантите в университетите и в БАН Държавата

...
Увеличават стипендиите на докторантите в университетите и в БАН Държавата
Коментари Харесай

Увеличават стипендиите на докторантите в университетите и в БАН

Увеличават стипендиите на докторантите в университетите и в Българска академия на науките Държавата усилва стипендиите на докторантите в университетите и в Българската академия на науките, считано от 1 юли. Увеличението ще бъде от 200 до 500 лв., според от интензивността на научната активност, заяви министърът на образованието Красимир Вълчев, откакто държавното управление утвърди решение за разпределяне на спомагателни средства за това нарастване.
 
С друго решение кабинетът утвърди средства за реализирането на 11 национални научни стратегии. Една от тях ще притегля у нас млади български учени, които работят в чужбина, както и чужденци, които желаят да стартират научната си кариера в България.
 
До средата на година докторантите у нас получаваха по 500 лв. месечно, а от 1 юли стипендията им ще бъде увеличена, само че диференцирано, съгласно това, до каква степен интензивно се занимават с научна активност, изясни министър Вълчев: " Имаме нарастване на докторантите през последните години, само че в това време, в случай че погледнем научните оценки, имаме редица висши учебни заведения, звена в тях и даже научни организации, които имат желае научна оценка. Това е очевидно в това число и от рейтинговата система на висшите учебни заведения. Затова предлагаме този диференциран метод ".
 
Държавата ще подтиква активността на младите учени посредством специфична стратегия, ориентирана към тях и към постдокторантите – статут, който се вкарва за първи път у нас. Програмата планува сред 200 и 500 лв. в допълнение върху заплатата на младите учени, които към този момент работят на трудов контракт в дадена научна организация, и 900 лв. заплата за тези, които занапред стартират работа в такава организация. За постдокторантите заплащането ще е още по-примамливо – сред 1500 и 3000 лв. месечно, според от това какъв брой места за постдокторанти ще разгласи съответната научна организация.
 
Председателят на Българска академия на науките акад. Юлиан Ревалски изясни, че това е краткотрайна позиция и за нея се кандидатства с подаване на документи и оценяване от комисия: " Хубавото е, че докторатите могат да бъдат и чужденци, тъй като става въпрос за осъществяване на научни проучвания. Този човек не е на непрекъсната работа. Това са позиции, които съществуват в света, дават опция на хората, които са защитили докторат, до пет години по-късно, до момента в който си търсят работа, да бъдат на такива позиции във водещи лаборатории. Затова е доста значимо по какъв начин МОН ще разпредели тези средства към водещите научни организации, с цел да може да има интерес към тях както от България, по този начин и от чужбина ".
 
Програмата ще коства към 5 милиона лв. годишно.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР