Увеличават се очакванията за постепенна нормализация и завръщане към обичайния

...
Увеличават се очакванията за постепенна нормализация и завръщане към обичайния
Коментари Харесай

Чакаме връщането към нормалността

Увеличават се упованията за постепенна нормализация и завръщане към нормалния темп на живот в страната. Близо две трети от запитаните българи имат вяра, че до края на годината животът в страната последователно ще се възстановява. 30% са по-скоро скептични, че ще се върнем към " нормалността " до края на 2020 година, а 5% от запитаните не могат да преценяват.

Това демонстрира седмият експресен телефонен сондаж на " Галъп интернешънъл " за ковид. Изследването беше извършено сред 15 и 18 май.

51% от българите считат, че рестриктивните мерки за пътешестване в чужбина към този момент би трябвало да отпаднат. 41% не са съгласни. Останалите се затрудняват да отговорят.

Тревогата за приходите също остава на равнищата, регистрирани в последните седмици. 45% от българите в този момент споделят, че приходите им са намалели вследствие на рецесията.

Запазва се и делът на българите, които споделят, че са изгубили работното си място поради рецесията - 10% в този момент. Този дял беше същият преди две седмици. А преди два месеца стартира от 3%.

Няма сериозна смяна по отношение на предходното допитване и във връзка с каузи на българите, които чакат да изгубят своето работно място - 9%. Всичко това значи, че и тревогата за прехраната, която си пробиваше път в последните месеци, в този момент към този момент се открива на избрани нива и остава висока.

Намалява броят на хората, които работят от вкъщи си. Това стана с разхлабването на ограниченията и анулацията на рестриктивните мерки за напредване, демонстрира проучването на Галъп.

7% в този момент настояват, че са спрели да заплащат заеми, а 3% - лизинги. С понижено работно време споделят, че са 15%, сочат данните на социолозите.

Според социолозите паниката след края на изключителното състояние и по-строгите ограничения за социална изолираност остават, но опасността е към този момент по-трезво оценена и картината на всеобщото схващане изкристализира, след динамичността преди този момент.

На този декор 61% намират ограниченията на властта против ковид за задоволителни, 29% - за прекомерни и 9% - за незадоволителни. Има и малко на брой колебаещи се. След седмиците на еволюционен спад в дяловете на определението " задоволителни " и растеж на определението " прекомерни ", сега вече и тук явно има определяне към избрани равнища.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР