Увеличаващото се градско население по света може да се окаже

...
Увеличаващото се градско население по света може да се окаже
Коментари Харесай

Урбанизацията излага на риск от изчезване над 850 вида животни

Увеличаващото се градско население по света може да се окаже опасност за биоразнообразието на планетата, предизвестяват учени от Йейлския университет, представени от в. " Дейли мейл ".

В бъдеще от ден на ден хора ще живеят в градовете. До 2050 година се чака общата градска повърхност да се усили с 1,53 млн. кв. км, съгласно проучването, оповестено в сп. " Протоколи на Американската академия на науките ". Разрастването на градовете неизбежно ще засегне естествените зони. Проучването демонстрира, че към 855 скотски типа ще бъдат изложени на опасността да изчезнат.

Най-застрашени са типовете, които се срещат в Централна Америка, Мексико, Карибския басейн, Хаити, Нигерия, Камерун, Шри Ланка, Индонезия, Малайзия, Тайланд, Бразилия, Еквадор. Много от тези райони, населявани от най-различни птици и животни, са известни като " горещи точки на биоразнообразието ". Те обаче са и най-уязвимите и се нуждаят от отбрана, предава Българска телеграфна агенция.

Учените са присъединили яванското лори и рядка птица от семейство Врабчови в листата на типовете, застрашени от изгубване. Популацията на лори към този момент понижава поради бракониерство. Този тип примати също така се употребява за медицински опити. Вид тръстикова жаба и лъвската агама (гущер) също са избрани като уязвими.

" Една от задачите на изследването беше да се разпознават типовете, които не просто са застрашени, само че са съответно застрашени от развиването на градовете ", споделя създателят на изследването Рохан Симкин.

Прогнозите са, че през идващите 30 години градското население ще се усили с 2,5 милиарда души. Най-бърз напредък се чака в областите с богато биоразнообразие. Изграждането на градове ще унищожи местообитанията на редки типове. Въпреки това, както означават учените, новите, " научно обосновани " строителни политики могат да сведат вредите до най-малко.

" Градовете в действителност са част от решението. Можем да ги изградим по друг метод, спрямо предишното ", означават създателите на проучването.
Учените насочат апел за ориентирането към " политики за запазване на градските земи ". Един от методите да се опази природата е да бъдат основани огромен брой зелени площи в градските комплекси.  
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР