Увеличаването на енергоемките технологии на фона на ускореното прекратяване на

...
Увеличаването на енергоемките технологии на фона на ускореното прекратяване на
Коментари Харесай

Тим Йео: В Югоизточна Европа няма да отговорят на новите екостандарти без АЕЦ

Увеличаването на енергоемките технологии на фона на ускореното преустановяване на потреблението на въглища значи, че до 10 години Югоизточна Европа може да почувства дефицит на енергийно произвеждане. Това съобщи Тим Йео, ръководител на New Nuclear Watch Europe, по време на провелата се в София конференция " Ролята на Неправителствени организации при образуване на енергийна политика в ЮИЕ ", проведена от Института за енергиен мениджмънт с поддръжката на Министерство на енергетиката и в границите на българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Тим Йео показа главните заключения от разбор на New Nuclear Watch Institute (NNWI) – част от New Nuclear Watch Europe, който демонстрира несигурния баланс на енергийните пазари в Югоизточна Европа. Авторите на проучването обръщат внимание на сложните и незабавни политически провокации, пред които е изправен районът предвид на идните промени в общоевропейската енергийна политика.

Според изследването, три неизбежни трендове, които се развиват редом, ще нарушат съществуващия енергиен баланс в Югоизточна Европа, заплашвайки района с дефицит на електрическа енергия. Сред тях са увеличаващата се поддръжка на европейско равнище за ускореното преустановяване на потреблението на въглища след Парижкото съглашение, възходящият с бързи темпове брой електрически коли и повсеместното използване на енергоемки технологии за обработка на данни.

На процедура това значи, че електроснабдяването, което до момента разчита на въглища и природен газ, ще намалее доста, до момента в който търсенето в района и в експортните пазари ще нарасне след повсеместното нахлуване на електрическите коли и на енергоемките технологии като Blockchain и Internet of Things (IoT), акцентира Тим Йео. Законодателното влияние от присъединението към Европейски Съюз на страните кандидатки от Югоизточна Европа – което се отнася особено до политиката по климата и което към момента не е задоволително заложено в дълготрайната енергийна тактика на държавните управления на тези страни, ще трансформира района от обичаен експортьор на сила в търсещ постоянни електродоставки. В този подтекст, страните от района би трябвало да заложат на строителството на нови базови безвъглеродни мощности, акцентира още Тим Йео.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР