Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване

...
Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване
Коментари Харесай

Крипто полет


Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
Акцент Обемът на търговията е доста по-голям от тази в края на 2017 година, което демонстрира, че пазарът към този момент е по-различен.
В продължение на цяла година доходността от вложения в цифрови валути се измерваше на първо място в загуби, защото пазарната капитализация на бранша се намали цели 8 пъти - от над 830 милиарда $ при започване на 2018 година до под 103 милиарда в края ѝ. Разбира се, през предходната година имаше няколко благоприятни условия за облаги - през февруари, април и юни, когато бяха регистрирани къси двуцифрени покачвания на цените, само че " улавянето " на верния миг за покупка и продажба при внезапното придвижване нагоре-надолу бе по-скоро шанс, в сравнение с действителна опция за рентабилност.

През последните месеци обаче има ясно изразена наклонност за съживяването на криптопазара и резистентен растеж на цените, който още веднъж става причина за влагането на милиарди долари в този бранш. Според последния отчет на HiveEx Cryptocurrency Landscape, който изследва случило се през 2018 и началото на 2019 година, " криптозимата " е към този момент свършила и в този момент настава " криптопролетта ". Все още обаче не може да се приказва за възвращаемост на вложенията от края на 2017 или началото на 2018 година, само че инвестиции, направени през последната година или такива от преди октомври 2017 година, към този момент обезпечават сериозна рентабилност. Дори единствено в границите на месец май повишаването при множеството цифрови активи е доста и точно по тази причина размерът на търговията се усили внезапно - от под 40 до над 100 милиарда $ дневно. При все това ново проваляне на цените може да се случи във всеки един миг и вложенията да бъдат изгубени - събитие, което мъчно може да бъде планувано със общоприети борсови похвати.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Да инвестираш в верния миг

Почти 100% е растежа на пазарната капитализация на цифровите валути през последните 3 месеца - от 19 февруари до 19 май. Накратко това значи, че при вложени 1000 лв. в портфолио от няколко водещи цифрови монети доходността за този интервал би била към 1000 лв.. Проблемът при тези теоретични облаги е, че на процедура доста рядко се извършват изискванията за покупка и продажба в съответния миг. Основните похвати на трейтърдите в този пазар са да вършат постоянни покупко-продажби при дребни разлики в цените или да държат активите си дълготрайно, без да се вълнуват от съответната дневна стойност. Затова е малко евентуално някой да е вложил през февруари в този бранш и да е капитализирал вложението си тъкмо в този момент. По-скоро продажбата на актива се е случила още при първи по-голям скок на цените или пък към момента се чака растежът да продължи.

Кои са най-доходоносните монети

Въпреки че най-голяма част от вложенията са ориентирани към Bitcoin, това надалеч не е валутата с максимален растеж на цената (виж таблицата). По данни на investing.com от 21 декември насам повишаването на водещата криптомонета е към 102% - цената се е повишила от 3900 до съвсем 7900 $. Макар и да не е рекорден, толкоз огромен растеж не е бил регистриран от края на 2017 година Което в действителност дава и мотив за упованията, че възходящата наклонност ще продължи.

За разлика от Bitcoin основаната от една от водещите криптоборси монета - Binance Coin, е постигнала величествен скок в цената от 400%. Така при вложени 1000 лв. в края на 2018 облагата към днешна дата би била 4000 лв.. Любопитно е, че Binance Coin е на исторически най-високото си равнище в този момент, като надминава даже стойностите си от началото на 2018 година, когато се търгуваше за към 22 $. С други думи, по всяко време била направена инвестицията в тази цифрова валута, от 15 май насам тя носи възвращаемост.

Макар Litecoin също да регистрира сериозен растеж (около 200%), цената му остава доста под рекордните стойности от декември 2017 година Сега тази монета се продава за 90 $, само че тъкмо преди година беше 120 $, а на 10 декември 2017 доближи 306 $. Подобна е обстановката при Ethereum и EOS, които нарастват с над 120% за последните 5 месеца, само че остават надалеч от върховите си стойности, регистрирани през 2018 година

Рекордна търговия

Настоящият растеж на цените обаче за пръв път е придружен и от значително повишение на размера на световната дневната търговия с криптовалути. По данни на investing.com от началото на май има сериозен растеж при покупко-продажбите с цифрови монети - от към 40 милиарда $ размерът им доближава исторически връх от 118 милиарда на 16 май. През последната седмица пък равнището е сред 80 и 90 милиарда $. За съпоставяне през декември 2017 година, когато цифровите валути записаха върховете си до момента стойности, дневната търговия е била в размер до 70 милиарда $. С други думи, в този момент се купуват и продават доста повече монети от когато и да било.

Конкретно при Bitcoin обстановката е следната - в случай че в най-оборотните дни от края на 2017 собствеността си са сменили най-вече 1.52 млн. монети, то в този момент покупко-продажби се вършат с по 3.6 млн. биткойна. Тази наклонност съгласно редица анализатори е сигнал за повече участници на пазара и по-малко благоприятни условия за въздействие върху него. Но също по този начин демонстрира и резултата от разширението на опциите за заплащане при покупко-продажби с криптовалути, които към този момент включват даже кредитни карти.
ICO взрив

След неуспеха на стотици планове за нови цифрови валути се очакваше, че пазарът на първичното предложение на монети (ICO) ще стартира да затихва. Но по данни на icodata.io през 2018 година в тази ниша са вложени 7.85 милиарда $. Това е с 26% повече от резултата за 2017 година (6.23 милиарда долара). Средният размер на привлечения капитал за всяко ICO обаче е по-малък с 12.2% (6.25 млн. долара), защото броят на плановете се усилва - от 875 през 2017 година до 1257 през предходната година.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР