Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване Увеличаване Преглед на

...
Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване Увеличаване Преглед на
Коментари Харесай

Ave, AT&T-Time Warner


Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Още по тематиката
AT&T завършва придобиването на Time Warner за 85 милиарда $

Одобреното обединение от американски федерален арбитър даде зелена светлина и на други покупко-продажби в бранша
17 юни 2018
Comcast конкурира Disney с оферта от 65 милиарда $ за 21st Century Fox

Компанията се надява да няма проблем с регулаторите, откакто съдът позволи договорката сред AT&T и Time Warner
14 юни 2018
HBO се разраства отвън Съединени американски щати и ще излъчва истински тв поредици в Европа

Американската група извършва бизнес модела поради засилващата се конкуренция в сектора от страна на Amazon и Netflix
15 май 2018 Две години. Точно толкоз време беше нужно за една от най-големите медийни покупко-продажби в историята, с цел да стане факт. През октомври 2016 година водещият американски телеком AT&T разгласи, че придобива медийния колос Time Warner за 85 милиарда $. Но откакто американското правосъдно министерство стартира процедура да блокира сливането, корпоративната сага се трансформира в правосъдна. Сега, след дълги договаряния с антитръстовите регулатори, договорката най-сетне беше пусната от областен съд във Вашингтон. Но решението е значимо освен тъй като даде зелена светлина на мениджмънта на AT&T, а тъй като алармира за огромна промяна в целия телекомуникационен и медиен бранш.

Придобиването от AT&T на Time Warner основава медиен конгломерат, който сплотява на едно място премиум наличие с голяма мрежа за разпространяване и стотици милиони консуматори, на които да продава реклами. То поставя основата за всевъзможен вид консолидиране сред телекоми и производители на наличие. Така и дуелът на различен телеком - Comcast, с Disney за придобиването на 21st Century Fox става все по-оспорван.

Телеком телевизия

Общоизвестен факт е, че всеобщо хората гледат по-малко телевизия. Години наред медийните компании хвърляха милиарди в продуциране на наличие през този канал, което в един миг се трансформира в недоходоносен бизнес. Но промишлеността се трансформира и намаляващите доходи го потвърждават – рекламодателите търсят аудитория през други онлайн канали. Което кара медийните компании пък да търсят нови интернет платформи за своите сериали, филми, вести, журналистика и музика. Така най-естествените сътрудници се явяват точно доставчиците на телекомуникационни услуги.

Точно тук идват и ролята и изгодите за AT&T - голяма компания, предлагаща мобилен и закрепен интернет, доставка на кабелна телевизия и други телеком услуги в Съединени американски щати и Латинска Америка. И до момента в който този бизнес продължава да носи доста положителни доходи, AT&T осъзнава, че би трябвало да си обезпечи едно главно нещо, с цел да остане съответстваща за потребителите в бъдеще - лично извънредно наличие. Вместо да пазари обособени активи, за колоса е доста по-изгодно да придобие цялата група Time Warner - притежател на HBO, филмовото и телевизионно студио Warner Bros, CNN и други

Безспорно перлата в короната е HBO, която предлага извънредно доста лично наличие като един от най-популярните сериали в историята - " Игра на тронове ". Платформата към този момент не е решителен водач по премиум артикули поради все по-оспорваната конкуренция от Netflix и Amazon. Но в края на 2017 година има над 142 млн. платени клиента в целия свят, от които 88 млн. са отвън Съединени американски щати, а приходите и облагата му не престават да порастват.

По стъпките на Гугъл и Фейсбук

" AT&T желае да повтори това, което Гугъл, Фейсбук, Netflix и Amazon към този момент вършат сносно — да основават ангажираност от потребителите през платформите си. А тези платформи се движат от видео - колкото повече дистрибуционни точки и консуматори убедим да употребяват премиум наличие, толкоз повече и ние ще влагаме в него ", разгласи изпълнителният шеф на AT&T Рандал Стивънсън. Новият конгломерат се надява да настигне и даже да надмине тези софтуерни колоси, тъй като има един главен актив, който те нямат - мрежата. AT&T ще може да предлага пакети от най-различни услуги на клиентите си през техните проекти, както и да дефинира цена за външни консуматори. Така също ще може да изпъкне пред съперниците си.

" Нарастващото търсене на видео през мобилни устройства и тактиката на AT&T да отговори на това търсене, като обезпечава всякакво наличие, когато и да е и на всяко място, през всевъзможни устройства, е цялата цел на договорката с Time Warner ", разгласи старши анализаторът от Wells Fargo Дженифър Фрицче в собствен отчет.

Едно от преимуществата на софтуерните компании е размерът информация, която събират за потребителите си, посредством която ги таргетират по-лесно, както и да им оферират наличие съгласно навиците и желанията им. Чрез интеграцията си обичайните телекоми и медийни компании ще се опитат да реализират същото. Още при оповестяването на договорката AT&T заяви, че ще предлага " нововъведения посредством подкрепени от реклами модели, които ще трансферират разноските по основаване на наличие от клиентите към рекламодателите ". Тоест телекомът ще употребява големия си масив от данни на клиентите за по-ефективно таргетиране на рекламите в Time Warner. Така, в случай че обединената компания притегли повече рекламни доходи, може да не усилва таксите за услугите си и да държи ниски цени.

Според изданието Axios критиците на консолидацията в медийния бранш се тормозят, че интернет е все по-контролиран от няколко на брой могъщи софтуерни платформи като Гугъл и Фейсбук. С сходни покупко-продажби AT&T се пробва да е идващият подобен огромен състезател. Което ще е много мъчно. " Технологичните колоси не купуват медийни компании - те просто ги заменят - безусловно ", разгласи анализаторът от BTIG Рич Грийнфилд.

Сега пред AT&T следва да интегрира по най-бързия и добър метод Time Warner, която към този момент е преименувана на WarnerMedia. Което не е несъмнено - експертите показват най-голямото обединение в медийната история - сред интернет колоса AOL и Time Warner от 2000 година в договорка за 164 милиарда $. Още тогава то предвиждаше доставка на наличието от Time Warner през мрежата на AOL. Но новата група беше прекомерно тромава и предстоящите синергии и нови бизнеси по този начин и не се случиха, което докара до неуспех на компанията. Но, за разлика оттогава, в този момент такива покупко-продажби сред телекоми, интернет снабдители и основатели на наличие занапред ще последват.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР