Увеличаване на порционните пари за военнослужещите на 200 лв. на

...
Увеличаване на порционните пари за военнослужещите на 200 лв. на
Коментари Харесай

Янев иска да вдигне с 80 лв парите за храна за военните, не бърза с батальона и нови радари |

Увеличаване на порционните пари за военнослужещите на 200 лева на месец (от 120 в този момент бел. ред) и увеличение на издръжката на висшите военни учебни заведения, предлага министърът на защитата Стефан Янев за структурата на бюджета за защита за 2022 година Той взе участие в съвещанието на отрасловата парламентарна комисия, която с 8 гласа " за ", 4 " срещу " и трима " въздържали се " одобри държавния проектобюджет за 2022 година в частта за защита.

Стефан Янев сподели, че предложенията, изложени от него и пред държавното управление при гласуването на проектобюджета, би трябвало да бъдат осъществени във допустимо най-кратък период, при опция в този момент, при гледането на бюджета.

Предложенията са свързани с действителното положение на обществения и мотивационния пакет за военнослужещите. Предвид обстоятелството, че сега няма ясно изразен параметър, върху който да се усилват приходите, общественият пакет за хората в защитата, предвиждаме равнене на един индикатор - така наречен порционни пари за армията, уточни Стефан Янев.
В армията в този момент порционните пари са 120 лева на месец. Янев предлага част от парите, които сега са в централния бюджет - тези 77 млн. лева, планувани за персонален състав и отплата при освобождение, да бъдат пренасочени в главния бюджет на МО и да бъдат употребявани за повишение на порционните пари от 120 лева на 200 лева на месец. Ако това стане с приемането на бюджета, от 1 април приблизителната сума, която ще е нужна до края на годината за разноски за храна е от порядъка на 27 млн лева, изясни министърът.

Вторият приоритет, който Стефан Янев сложи, касае издръжката на висшите военни учебни заведения. През последните пет-шест години прехвърлянето от държавния бюджет, който се трансферира към МО за издръжката на висшите военни учебни заведения не е променян и в настоящия бюджет не се планува да бъде изменен, той е от порядъка на 36 млн. лева, сподели министърът. Идентифицирани са редица проблеми, дефицит, недофинансиране и в последна сметка това, което се опитваме да създадем, е равнопоставеност сред преподавателите и студентите във висшите военни учебни заведения с тези от останалите висши учебни заведения в страната, уточни Стефан Янев. Според направени планове от МО, с цел да се реализира тази равнопоставеност и да не се даде опция за отлив на преподаватели от висшите военни учебни заведения, се планува нарастване на този бюджет с към 11 млн лева В рамките на тези средства за Военна академия се планува нарастване към 2,5 млн.лв., за Националния боен университет - с към 5,2 млн.лв., за Висшето военоморско учебно заведение с към 2,4 млн. лева, за Висшето военновъздушно учебно заведение с 829 000 лева

Това са двата целта, които предлагаме, от тези 77 млн. лева от централния бюджет да бъдат понижени със съответните към 38 млн. лева и остатъкът да си остане в централния бюджет, а МО да разполага с тези 38 млн. лева за тези две цели, уточни Стефан Янев. 

Трикоординатни радари за въоръжените сили - при актуализация на бюджета

Министърът сподели още, че третото предложение, обвързвано с придобиване на трикоординатни радари за въоръжените сили, ще бъде вероятно препоръчано при бъдеща актуализация на бюджета, която, както беше заявено, може да има в средата на годината. " Третият приоритет е придобиването на трикоординатни радари за въоръжените сили, защото целият пакет от качества, който допуска 7 или 8 радари надвишава 300 млн. лева и когато сме подготвени с плановете и с хипотетичната скица, по която можем да осъществяваме този вид покупка, тогава ще създадем нужното, в случай че е допустимо в границите на актуализацията на тазгодишния бюджет в средата на годината ", сподели министър Янев.

Не се бърза с батальонната група за НАТО

На въпрос какъв небосвод се слага за създаване на батальонната бойна група, която е обещана на НАТО, Стефан Янев сподели, че няма явен отговор все още, прави се разбор на положението на това, на което се стъпва и какво ще е належащо да се дооборудва. Сформирането на батальонната бойна група може да стане в границите на идващите няколко месеца. Някой от разпознатите дефицити, които е належащо да се попълнят, могат да бъдат разсрочени във времето, в идващите няколко месеца, в това число и след средата на годината, сподели Янев. Нека да не бързаме с всички тези сметки, по кое време какво можем да създадем, защото към момента политическо решение в границите на НАТО няма, добави той. Министърът сподели, че политическо решение ще бъде взето вероятно на срещата на министрите на защитата от НАТО идната седмица. Тогава откакто е явен какъв е мандатът, ще влезем допълнително елементи и ще търсим военно-техническата експертиза, която ще ни каже вероятните периоди, сподели министърът.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР